Het aantal ebolabesmettingen in Guinee neemt nog altijd toe. Op veel plaatsen is er weerstand tegen hulpverleners en er zijn in het West-Afrikaanse land regio's waar gemeenschappen moeilijk bereikbaar zijn.

De situatie in Guinee is "zorgwekkender" dan in Liberia, dat ook is getroffen door ebola. Daar lijkt de toename van het aantal besmettingen iets terug te lopen. Ook is de nationale coördinatie redelijk goed op orde.

Dat hebben de ministers Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis (Defensie) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Ze baseren zich op informatie van de Nederlandse ebola-gezant Hans Docter, die in Liberia en Guinee is geweest. Deze week bezoekt hij Sierra Leone. Daar kwam dinsdag een Nederlands marineschip met hulpgoederen aan. De Karel Doorman zet later deze week koers naar Guinee en vaart daarna nog door naar Liberia.

Freetown

In de haven van Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, zijn eerder op de dag 92 voertuigen, 20 containers en 10 pallets met hulpgoederen uitgeladen, aldus Defensie.

De Karel Doorman had in totaal ruim 1.200 ton spullen aan boord, waaronder tientallen vrachtwagens, auto's en ambulances, miljoenen handschoenen en onder meer mobiele laboratoria, beschermende kleding voor artsen en veldhospitalen. De hulpgoederen zijn behalve uit Nederland ook afkomstig uit acht andere Europese landen.

De hulpgoederen die zijn afgeleverd in Sierra Leone komen juist nu van pas, en zullen niet alleen in de strijd tegen ebola van pas komen, aldus president Ernest Koroma. Dat blijkt uit een verslag van een gesprek met Docter. Een medewerker van Koroma zette het verslag op Facebook.

Koroma benadrukte dat die goederen zullen helpen in de strijd tegen ebola, maar volgens hem zullen ze ook helpen om andere medische problemen in het land aan te pakken. In het gesprek met Docter, ambassadeur voor onder meer Sierra Leone en Liberia, riep Koroma verder de internationale gemeenschap op om te helpen met de coördinatie van de hulpoperatie.

De Karel Doorman mogelijk een tweede keer ingezet voor een ebola-hulpmissie. Nederland inventariseert momenteel of er voldoende aanbod aan spullen is van landen die daarmee een bijdrage willen leveren aan de strijd tegen de besmettelijke en dodelijke ziekte.

Strenge procedures

Om te voorkomen dat de Nederlandse bemanning van het schip besmet raakt met ebola, gelden strenge procedures. Het belangrijkste is dat de Nederlanders geen enkel lichamelijk contact met de lokale bevolking mogen hebben. Ruim vijftig mariniers zorgen voor de beveiliging en verkennen de havens waar het schip aanlegt.

Volgens Ploumen en Hennis blijft er in de getroffen landen veel behoefte aan medisch en technisch personeel. Op allerlei manieren wordt er geprobeerd specialisten te werven om uit te zenden.

15.145 patiënten

Het aantal ebolapatiënten dat is geregistreerd in totaal acht landen is gestegen tot 15.145. Van hen bezweken 5.420 mensen aan het virus. Dit meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag.

De cijfers slaan op de periode vanaf het opduiken van het ebolavirus in maart in West-Afrika tot en met zondag. Bijna alle slachtoffers zijn in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone gevallen.