Informatie op het internet over gezondheid en ziekten is  vaak onbetrouwbaar en misleidend voor mensen die zichzelf willen informeren. Daarom moeten medisch specialisten hun expertise bundelen op een centrale website.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester tegenover NU.nl.

"Het internet zit vol meningen en adviezen van farmaceutische bedrijven die hun eigen medicijnen aanraden", zegt de PvdA'er. "Ook is het zo dat als je klachten hebt en je gaat googelen, dan heb je bijna altijd een erge ziekte."

Zij zal daarom woensdag tijdens het begrotingsdebat van het ministerie van Volksgezondheid aan minister Schippers vragen medisch specialisten een platform te bieden om betrouwbare informatie aan te bieden.

Specialisten

Het is de bedoeling dat elke beroepsgroep, zoals cardiologen of gynaecologen, een aparte pagina op de website krijgen waar de mensen met hun vragen terecht kunnen. 

Bouwmeester: "Dat kunnen uitlegteksten zijn, maar ook Youtube-filmpjes waar de specialist uitleg geeft. Het moet ook mogelijk worden met artsen te chatten, of ervaringen met andere patiënten uit te wisselen."

Schippers

Minister Schippers zegt tegen NU.nl dat dergelijke websites er al zijn. "Het Nederlands Huisartsen Genootschap biedt die informatie al op Thuisarts.nl." 

Daar kunnen mensen terecht voor vragen over hun gezondheid. Bovendien is de informatievoorzieningen naar de mensen toe nog volop in ontwikkeling en kan dat beter. "Maar gun ze nog wat tijd", aldus Schippers.

Volgens de PvdA is er al lang genoeg gewacht. "Meer tijd? Wij vragen hier al vier jaar om," zegt Bouwmeester. Volgens het Kamerlid ontbreekt het op het internet aan specialistische informatie vanuit de verschillende beroepsgroepen zelf. 

"Bijvoorbeeld in de plastisch chirurgie zijn er grote problemen waar er cowboys aan het werk zijn die zich voordoen als plastisch chirurg." Nu verzuipen mensen in de informatie die er op het internet te vinden is, vindt Bouwmeester.

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) kijkt met belangstelling naar het plan. "Toegankelijkheid voor de patiënt is heel belangrijk", zegt een woordvoerster.

De Orde ziet ook dat er een veelvoud aan verschillende websites met informatie te vinden is wat het voor de patiënt lastig maakt goede en betrouwbare informatie te vinden. Een centraal punt juicht de beroepsgroep dan ook toe.