De partijtop van de PvdA is net als een omgekeerde wasstraat: je gaat er schoon in, en gaat er besmeurd uit als je niet doet wat ze van je eisen.

Dat zei de onlangs opgestapte Tunahan Kuzu dinsdag voor de verzamelde pers in de Tweede Kamer.

Door met "emmers modder" te gooien heeft de partijtop geprobeerd de twee Kamerleden monddood te maken, zei Kuzu. 

"Ons monddood maken betekent dat miljoenen mensen in het land monddood worden gemaakt. Daarom laten wij ons horen en zullen ons blijven laten horen", aldus Kuzu, die nadere uitleg gaf over de reden van zijn vertrek en dat van zijn collega Selcuk Öztürk.

Integratiebeleid

Beide Kamerleden werden donderdag uit de partij gezet nadat zij openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). 

"Collega Öztürk is achttien jaar lid geweest van de PvdA. Hij heeft acht verkiezingen meegemaakt. Ikzelf ben elf jaar lid geweest en heb vier verkiezingen meegemaakt. Dat zou wat moeten zeggen," aldus Kuzu. 

Nieuwe beweging

Hij zegt op te willen komen voor alle mensen in dit land. "Of dat nou Surinaamse Nederlanders zijn, Marokkaanse Nederlanders zijn of Turkse Nederlanders zijn, dat maakt ons niet uit," zei Kuzu. "Iedereen in het land die het zat is dat Nederland verrechtst, verruwt en verhardt, daar zullen wij de komende periode voor staan."

De twee Kamerleden gaan verder als Groep Kuzu/Öztürk, maar werken ook aan een nieuwe "beweging". Ze roepen iedereen die voor "verdraagzaamheid, tolerantie, acceptatie en verbinding" is mee te denken.

Bekijk de verklaring
Bekijk de verklaring

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom betreurt het vertrek van de twee Kamerleden, die uithalen naar het integratiebeleid van de sociaal-democraten. 

Toch verwacht Samsom niet dat er nog meer PvdA'ers van Turkse afkomst de partij de rug zullen toekeren. Hij zei dat er binnen de partij ruimte is voor een ander geluid, ook naar buiten toe, maar dat moet passen binnen de kaders van de sociaaldemocratie. 

Hoe sluimerende onvrede twee anonieme PvdA'ers deed muiten​