Nederlandse militairen gaan niet vechten op de grond in Irak. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. 

Het sturen van grondtroepen zou eerder ''contraproductief'' werken, aldus de bewindsman.

Nederland gaat Koerdische strijders in het noorden en Iraakse special forces in de buurt van Bagdad trainen. De Nederlandse militairen gaan niet mee ''mentoren in gevechtssituaties'', aldus de bewindsman. Ze komen niet ''buiten de poort''. Louis Bontes wilde opheldering naar aanleiding van uitlatingen van generaal Tom Middendorp tijdens een persbriefing.

Er komt nog wel een besluit over de mogelijke inzet van zogeheten Forward Air Controllers (FAC). Deze militairen leiden gevechtsvliegtuigen naar hun doel. Maar de inzet van deze militairen is volgens Koenders ''nu niet aan de orde''. Minister Jeanine Hennis (Defensie) heeft de inzet van FAC's niet uitgesloten.

Slappe houding

Bontes betreurt het zeer dat het kabinet geen troepen stuurt. Hij sprak van een ''slappe houding''. De Nederlandse trainers gaan vermoedelijk in januari in Irak aan de slag. Het gaat om ongeveer honderddertig militairen.

De trainingsmissie is onderdeel van de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak. Zes Nederlandse F-16's zijn al actief. Zij hebben al 75 keer bommen op doelen van IS in Irak afgeworpen.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS