De meeste Nederlandse special forces in Mali opereren vooral vanuit het onveilige Kidal en niet meer vanuit het ,,vrij rustige'' Gao.

Voor de commando's is de stad Kidal een ''springplank'' voor inzet geworden, zei Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, maandag.

De Verenigde Naties verschuiven het zwaartepunt van de missie naar het noorden. Hier neemt de dreiging toe en vooral rond Kidal is het onrustig.

De VN heeft hierover ''flinke zorgen''. Van de 62 geweldsincidenten tussen mei en oktober gebeurden er zo'n vijftig in of rond deze stad.

De meeste commando's werken tijdelijk vanuit Kidal. Het gaat volgens de Middendorp om ongeveer zeventig van de negentig ingezette special forces. Dat ze hiervandaan opereren, betekent ''ook dat de kans op incidenten groter is''. De thuisbasis blijft Kamp Castor in Gao.

Legerkamp

De VN-missie Minusma bouwt in Kidal een groot legerkamp. Als dat klaar is, kunnen hier ook andere zaken worden gestationeerd zoals munitie en helikopters. Dan kan het kamp ''intensiever'' gebruikt worden, aldus Middendorp. De commando's hebben ondanks duizenden afgelegde kilometers nog geen enkel incident meegemaakt.

De Nederlandse missie verzamelt en analyseert inlichtingen voor VN-missie Minusma. Er zijn ongeveer 450 Nederlandse militairen ingezet van wie de meesten in Gao zijn gelegerd.