Nederlandse gevechtsvliegtuigen die actief zijn in Irak in de strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) krijgen slechts "beperkte" informatie over te bombarderen doelen.

Dat heeft Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, maandag gezegd.

Nu doen vliegtuigen verkenningsvluchten, maar de informatie over de strategische posities en wapendepots zijn niet volledig. Daarvoor is hulp van gespecialiseerde grondtroepen nodig, aldus Middendorp.

Met de hulp van zogenoemde forward air controllers op de grond wordt de situatie op de grond beter zichtbaar gemaakt voor de straaljagerpiloten. Deze grondeenheden kunnen de bombardementen op IS effectiever en efficiënter maken.

Hoewel de generaal de forward air controllers graag verwelkomt, is het niet aan hem om tot die inzet over te gaan. Het kabinet heeft namelijk besloten tot de inzet van het luchtwapen, en wil vooralsnog geen militairen op Iraaks grond.

Middendorp: "Dat is een politieke keuze". Hij sluit niet uit forward air controllers een rol zullen spelen in de strijd tegen IS.

Trainingsmissie

De generaal maakte verder bekend dat de Nederlandse trainingsmissie naar verwachting in januari van start gaat. Een deel van 130 uitgezonden militairen zal Iraakse en Koerdische grondtroepen in noord-Irak opleiden.

Het andere deel gaat waarschijnlijk bij de hoofdstad Bagdad in het midden van Irak aan de slag met speciale eenheden.

Middendorp sluit niet uit dat de trainers ook buiten de poorten van het trainingscentrum zullen opereren. Maar ook dat is aan de politiek om over te beslissen, zei hij.

Zes Nederlandse F-16's voeren ondertussen al vijf weken luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak. Ze hebben tot nu toe bijna tachtig bommen gegooid, aldus Middendorp. De F-16-eenheid, die vanaf een luchtmachtbasis in Jordanië opereert, telt 250 militairen.

Bij de bombardementen is ook een onbekend aantal IS-strijders gedood. Aan elke wapeninzet gaat volgens Middendorp een zorgvuldige voorbereiding vooraf, om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen of onnodige schade ontstaat.

Video: 'Inzet F16’s in strijd tegen IS effectief'
Video: 'Inzet F16’s in strijd tegen IS effectief'

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS