Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of racistische reacties op een 'selfie' van international Leroy Fer mogelijk strafbaar zijn. Dat heeft het OM maandag bekendgemaakt.

Het gaat om een oriënterend onderzoek. Het OM verzamelt daarin feiten en onderzoekt wie wat heeft geplaatst. Een beslissing over mogelijke vervolging is nog niet genomen.

Fer plaatste vrijdag een foto op Twitter met daarop negen 'gekleurde' spelers van het Nederlands elftal. Het leidde tot een stroom aan reacties, waaronder racistische.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ging er maandag al vanuit dat het OM aan de slag zou gaan met de racistische reacties op de selfie van Oranje-international Fer.

Opstelten zei in de Tweede Kamer de reacties op de foto nog niet te hebben gelezen. Wel vindt hij de zaak, na wat hij er over heeft gehoord, "walgelijk". Hij neemt de kwestie dan ook heel "serieus".

Op de foto is een aantal gekleurde internationals te zien. In reacties op de foto werden de voetballers vergeleken met apen, slaven en Zwarte Pieten.

Van Persie

Oranje-captain Robin van Persie sprak zich zondag al openlijk uit tegen de racistische reacties. ''Het is schokkend dat zoiets in 2014 nog gebeurt'', stelde Van Persie. ''Dit moet keihard aangepakt worden. Het is tijd om een voorbeeld te stellen.''

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zou van het kabinet dezelfde actieve houding willen zien in het uitspreken tegen racisten.

"Het kabinet moet veel beter zijn best doen om duidelijk te maken dat in onze mooie samenleving voor racisme en discriminatie geen ruimte is", aldus Marcouch.

Vervolging

De PvdA'er heeft Opstelten gevraagd of het Openbaar Ministerie de uitspraken kan onderzoeken en tot vervolging kan overgaan, ook al is er nog geen aangifte gedaan.

Hij vindt dat op deze manier een signaal kan worden afgegeven dat de racistische reacties niet te tolereren zijn.

De beslissing om over te gaan tot vervolging is echter aan het Openbaar Ministerie, zegt Opstelten. "Het is aan het OM om te besluiten wat ze doen, maar ik ga ervan uit dat ze het doen", aldus de bewindsman.

KNVB

Naast Marcouch hoopt ook de KNVB dat het OM actie gaat ondernemen. De voetbalbond vindt de reacties onsmakelijk. "Voetbal is voor iedereen, en juist het Nederlands elftal verbindt heel veel Nederlanders met elkaar", luidt de verklaring van de voetbalbond.

De KNVB sluit zich dan ook aan bij de woorden van Van Persie. "De KNVB en de spelersgroep zijn van mening dat er tegen de reacties moet worden opgetreden door het Openbaar Ministerie. Alle beschikbare bewijslast staat of stond online."

"Mocht het nodig zijn dat de KNVB en de spelers een aanvullende verklaring geven, dan zal dat worden gedaan."