De Europese Commissie gaat waarschijnlijk maatregelen nemen om de vogelgriep die in Nederland is uitgebroken in bedwang te houden.

Dat maakte een woordvoerder van de Europese Commissie zondag bekend.

De verwachting is dat maandag tijdelijke afspraken worden gemaakt over onder meer de export van pluimvee en gerelateerde producten.

De Europese Commissie is waarschijnlijk van plan om de export van onder meer levend pluimvee, eieren en vlees van pluimvee, naar andere landen binnen de Europese Unie en daarbuiten, aan banden te leggen. Nederland exporteert jaarlijks meer dan zes miljard eieren naar het buitenland.

Hekendorp

Aanleiding is de besmetting die is vastgesteld bij een kippenboerderij in Hekendorp (gemeente Oudewater, provincie Utrecht). Het gaat om het type H5N8, dat vooral gevaarlijk is voor mensen als ze intensief met zieke dieren in contact komen. Op het bedrijf in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt.

Voor heel Nederland is eerder op zondag om 11.30 uur een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel ingegaan. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. 

In een zone van ruim tien kilometer rond de getroffen kippenboerderij geldt het vervoersverbod dertig dagen. Binnen dat gebied liggen zestien andere pluimveebedrijven.

Tijdens die periode geldt ook een ophokplicht. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag laten weten.

Verenigd Koninkrijk

Ook in het Verenigd Koninkrijk is vogelgriep ontdekt. Op een boerderij in het oosten van Yorkshire waar eenden worden gefokt, is het virus zondag aangetroffen.

Volgens de Britse overheid is het gevaar voor de volksgezondheid heel klein, schrijft de BBC. Het is nog niet duidelijk om welk type het precies gaat, maar het is in elk geval niet het dodelijke H5N1-virus. Het is de eerste keer sinds 2008 dat in het Verenigde Koninkrijk vogelgriep is uitgebroken.

Een zeer besmettelijke variant van vogelgriep is opgedoken. Wat is vogelgriep?