PvdA-Kamerleden kunnen best een eigen achterban hebben, maar het gaat mis als ze tegen de idealen van een progressieve beweging als de PvdA ingaan en de belangen van een ander land dienen. 

Dat zegt PvdA-minister Lodewijk Asscher zondag in Buitenhof. Asscher is verantwoordelijk voor integratie.

Asscher reageerde op het tumult rond de Turks-Nederlandse PvdA-Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu. Zij werden uit de PvdA-fractie gezet na kritiek op Asscher en het integratiebeleid van de PvdA.

Oud-PvdA-Kamerlid Rob Oudkerk zei zondag nog dat de twee Turks-Nederlandse Kamerleden door de PvdA als stemmentrekkers op de lijst voor de Kamerverkiezingen zijn gezet.

Maar volgens Asscher stemmen kiezers op de PvdA om de inhoud en kunnen ze dan kiezen voor PvdA-kandidaten waarin ze zich herkennen. ''Het wordt pas een probleem als dit door elkaar gaat lopen."

Uitgangspunten

Öztürk en Kuzu vielen over de opstelling van Asscher tegenover vier Turkse organisaties waarvan de minister de komende tijd in de gaten houdt of ze genoeg bijdragen aan integratie van Turkse Nederlanders.

Volgens Asscher is het onzin dat de Kamerleden geen kritiek op hem mogen hebben, maar ging het erom dat ze de uitgangspunten van de partij niet deelden.

De minister herhaalde nog eens dat het hem gaat om ''de lange arm" van de Turkse overheid in Nederland. Nederlandse Turken zouden daar geen last van moeten hebben. ''Die moeten met elkaar van mening kunnen verschillen zonder dat de Turkse overheid ze het gevoel geeft dat ze wat moeten vinden."

Hoe sluimerende onvrede twee anonieme PvdA'ers deed muiten