De PvdA heeft te maken met een 'existentieel probleem' en zal door een gebrek aan bestaansrecht opgaan in een nieuwe progressieve beweging. Dat voorspelde oud-PvdA-Kamerlid Rob Oudkerk zondag in WNL op Zondag.

''Het is wel een beetje klaar", zo stelde Oudkerk over de situatie bij de PvdA.

Uit een peiling van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond, bleek zondag dat 56 procent van de ondervraagden niet weet waar de PvdA voor staat. Ruim de helft vindt dat de partij verraad pleegt aan haar eigen standpunten.

Volgens Oudkerk heeft zijn partij ook een probleem met de geloofwaardigheid: veel mensen snappen niet dat de PvdA met de 'vijand' VVD regeert.

Integratiebeleid

Aanleiding voor Oudkerks uitspraken was de ophef rond twee Turks-Nederlandse PvdA'ers die donderdag uit de PvdA-fractie in de Tweede Kamer werden gezet omdat ze zich niet kunnen vinden in de standpunten van de PvdA over integratie. Volgens Oudkerk heeft zijn partij nauwelijks een integratiebeleid.

HIj vindt dat de voormalige PvdA'ers Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu nooit op de lijst voor de Tweede Kamer gezet hadden moeten worden en dat ze veel te laat zijn aangepakt. ''Het waren stemmentrekkers, maar dat is een opportunistische reden om ze te selecteren."