De schade voor de PvdA in de peilingen als gevolg van de ophef rond de opgestapte Turkse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk lijkt beperkt te zijn gebleven.

De partij van Diederik Samsom verliest deze week een zetel in de peiling van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond, onder Nederlandse stemgerechtigden. De PvdA komt uit op elf zetels. Dat zijn er nog altijd 27 minder dan dat de partij momenteel heeft in de Tweede Kamer.

Ook coalitiegenoot VVD moet deze week een zetel inleveren en komt daarmee op 23 stuks. Momenteel bezet de partij van premier Mark Rutte 38 zetels in de Kamer.

De verliezen komen ten goede aan het CDA en D66. Beide partijen krijgen er in de peiling een zetel bij en komen daarmee respectievelijk op 24 en 22 zetels. Het CDA komt hiermee op de hoogste score sinds de verkiezingen van 2010.

Bij de overige partijen zijn geen verschuivingen zichtbaar ten opzichte van vorige week. De grootste partij in de peiling is nog steeds de PVV van Geert Wilders met 28 zetels.

Vertrek Samsom

Peil.nl vroeg deelnemers aan de peiling ook of de PvdA beter uit het kabinet kan stappen en of partijleider Diederik Samsom moet opstappen. In totaal vindt 52 procent van alle ondervraagde kiezers dat Samsom zijn leiderschap moet opgeven.

Onder kiezers die nu op de PvdA zouden stemmen, bedraagt dit slechts tien procent. Zestig procent van de PvdA-stemmers vindt dat Samsom juist aan moet blijven.

Op de vraag of de PvdA uit het kabinet moet stappen antwoordt 46 procent van alle ondervraagde kiezers positief. Onder PvdA-stemmers is dit tien procent.