De kwestie rondom de geroyeerde PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk speelt al vanaf het begin van de huidige kabinetsperiode. 

Twee jaar lang is fel gediscussieerd over de ruimte die er is voor verschillende opvattingen, ''maar er is een cruciale lijn in het geding: vrijheid, tolerantie, emancipatie, gelijke rechten, iedereen laten meedoen, tegen uitsluiting en verdeeldheid".

Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een interview met dagblad Trouw.

Onder meer de onomwonden felicitaties van de Kamerleden aan de nieuwe president van Turkije, Erdogan, riepen vraagtekens op binnen de fractie. Dat gebeurde ook toen een van de Kamerleden protesteerde toen een Turkse baby werd ondergebracht bij een lesbisch gezin.

Daarover zegt Samsom: ''Uiteindelijk hebben zij toen ook in dat dossier concessies willen doen. Dat was hangen en wurgen, zeg ik erbij." Volgens Samsom ''schuurde het telkens".

Conservatief

De PvdA-leider zei vrijdagavond al in RTL Late Night dat de twee Kamerleden bekend stonden als conservatievere leden binnen de PvdA. "Dat kan. Maar niet als echt een fundamentele grens bereikt wordt, als je een andere koers wilt kiezen."

Öztürk en Kuzu verklaarden zelf bij Pauw dat er binnen de partijtop van de PvdA "geen enkele ruimte is om kritiek te leveren". Ze verweten de PvdA-top nu met modder te gooien. De kadaverdiscipline die Samsom volgens hen eiste en het feit dat kritiek ''niet mocht'', was de oorzaak van de breuk. Eerder zeiden de twee al dat de PvdA hen monddood wilde maken.

Hoe sluimerende onvrede twee anonieme PvdA'ers deed muiten​