De donderdag uit de PvdA gezette Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk beginnen een eigen fractie.

Kuzu meldt dat vrijdag op Facebook. 

De twee Kamerleden van Turkse komaf werden uit de fractie gezet na een conflict over het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Asscher is volgens hen te kritisch over conservatieve Turkse organisaties als Milli Görüs.

"Wij hebben hectische en bewogen dagen achter de rug", stelt Kuzu op Facebook. "Wij bedanken iedereen voor de vele steunbetuigingen. Daardoor voelen wij ons gesterkt om te bouwen aan een beweging waar Nederland naar snakt, gericht op acceptatie van een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld."

Kuzu en Öztürk blijven in de Tweede Kamer. Donderdagavond leek het er al op dat ze in de Kamer wilden blijven toen ze zeiden dat ze tot de laatste snik het debat over integratie wilden blijven voeren.

Nu schrijven ze: ''We zijn realistisch genoeg om te begrijpen dat het voor ons met deze fractie en de partij voorbij is. Wij blijven in de Tweede Kamer om de strijd tegen verruwing, verharding en verrechtsing voort te zetten. De komende periode gaan wij de reacties die ons bereiken peilen om een nieuwe beweging te starten en een frisse wind door Nederland te laten waaien.''

Verklaring

Kuzu sprak donderdag van een "dieptepunt in de geschiedenis van de Nederlandse democratie." "Gekozen Kamerleden zijn gepoogd monddood te maken door een verklaring te ondertekenen waar zij niet achter konden staan", aldus Kuzu. 

In de verklaring stond dat Kuzu en Öztürk hun vertrouwen moesten uitspreken in de integratiekoers en het beleid van minister Asscher. Dat konden zij niet accepteren. "Dat doen wij niet voor onszelf, maar voor de mensen in het land die zich op dit thema (integratie, red.) niet vertegenwoordigd voelen," zei Kuzu.

Volgens Samsom konden de fractie en de twee Kamerleden het niet met elkaar eens worden. ''En daarmee scheiden onze wegen'', zei hij.

Bronnen in de fractie zeggen tegenover NU.nl dat ze vooral Öztürk als aanstichter te zien en dat Kuzu door hem wordt opgehitst. "Moge Allah je straffen", schreeuwde hij naar integratiewoordvoerder Ahmed Marcouch, voordat hij samen met Kuzu woedend de fractiekamer verliet.

Öztürk blijkt niet voor rede vatbaar en wijst elke handreiking van de fractie resoluut van de hand. Hun trots zat een oplossing in de weg, zegt een PvdA-Kamerlid.

Rutte

Premier Mark Rutte heeft er alle vertrouwen in dat de coalitie van VVD en PvdA, ook na het vertrek van de twee Kamerleden, stabiel blijft. De overgebleven 77 zetels zijn ruim voldoende" om hervormingen door de Tweede Kamer te krijgen, zei de premier vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte wilde verder niet reageren op de "interne ontwikkelingen" in de PvdA. Het onderwerp is vrijdag wel even aan de orde geweest in de ministerraad, zei hij.

Hij denkt niet dat de kwestie tegenstellingen in de samenleving zal aanwakkeren. "Als je toekomst in Nederland ligt, dan is het belangrijk dat je ook echt deelneemt en iets van je leven maakt. Dat is belangrijk voor mensen zelf en voor de samenleving."

Hoe sluimerende onvrede twee anonieme PvdA'ers deed muiten