Premier Mark Rutte heeft er alle vertrouwen in dat de coalitie van VVD en PvdA stabiel blijft. Ook na het vertrek van twee PvdA-Kamerleden van Turkse komaf houden de twee partijen 77 zetels over.

Dat is "ruim voldoende" om hervormingen door de Tweede Kamer te krijgen, zei de premier vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Hij wees erop dat dat in de vorige kabinetsperiode met 76 zetels ook is gelukt.

De Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk verlieten donderdag de PvdA-fractie omdat ze vinden dat PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken te kritisch is over conservatieve Turkse organisaties als Milli Görüs.

Rutte wilde verder niet reageren op de "interne ontwikkelingen" in de PvdA. Het onderwerp kwam wel even aan de orde in de ministerraad, zei hij. Na afloop zeiden enkele ministers de stap van het tweetal te betreuren, maar ze lieten zich niet uit over de perikelen, omdat dit een interne zaak is van de Kamerfractie.

Reacties ministers

PvdA-minister Bert Koenders zei het dat het "niet fraai is en vervelend als mensen een fractie verlaten, maar het is hun zaak".

VVD-minister Edith Schippers vindt het "ingrijpend als zoiets gebeurt". Haar partijgenoot minister Henk Kamp noemde coalitiepartner PvdA heel gezond "maar het is onprettig voor de PvdA-fractie".

Asscher onderstreepte vrijdag nog eens dat zijn integratiebeleid ruimte laat voor nuances. "Je mag best trots zijn op je afkomst, maar je moet wel deelnemen aan de samenleving." Ook Asscher wilde niets zeggen over zijn conflict met Kuzu en Öztürk.

'Juiste eind'

Ook Rutte benadrukte dat er niks op tegen en het juist positief is om met organisaties indringend te spreken over hun uitgangspunten om er zeker van te zijn "dat zij ook aan het juiste eind van het touw trekken".

Hij denkt niet dat de kwestie tegenstellingen in de samenleving zal aanwakkeren. "Als je toekomst in Nederland ligt, dan is het belangrijk dat je ook echt deelneemt en iets van je leven maakt. Dat is belangrijk voor mensen zelf en voor de samenleving."

Video: Coalitie blijft stabiel: