Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft vrijdag een poging gedaan haar beleid nogmaals uit te leggen, maar de protesterende studenten op het Malieveld in Den Haag hebben er waarschijnlijk geen woord van gehoord.

Er vlogen een paar tomaten en lege flesjes richting het podium, er werd een fakkel aangestoken en verder klonk vooral boe-geroep van de ongeveer tweeduizend studenten die demonstreren tegen het leenstelsel dat Bussemaker volgend jaar wil invoeren.,

Bussemaker wil  'indianenverhalen' tegengaan door een intensieve voorlichtingscampagne. "Laat je niet gek maken, studeren is de beste investering in jezelf. Dat blijft zo." Volgende week organiseert ze een twitterspreekuur.

De minister reageerde door te zeggen dat er in 1988 nog 35.000 studenten op het Malieveld bijeenkwamen uit protest tegen de basisbeurs. ''Nu zijn er een stuk minder tegen de afschaffing", aldus Bussemaker. Ze waarschuwde verder dat er veel ''spookverhalen'' gaan. ''Laat je niet gek maken'', drukte ze de studenten op het hart.

Video: 'Protesterende studenten vertellen spookverhalen'

Debat

Diverse politici zijn ook aanwezig om met elkaar in debat te gaan en applaus (zoals tegenstandener van het leenstelsel Michel Rog van het CDA) of boe-geroep (zoals voorstander Jesse Klaver van GroenLinks) van de menigte in ontvangst te nemen.

"Ze moeten onze boodschap in de Eerste Kamer serieus nemen," aldus Tom Hoven (voorzitter Landelijke Studenten Vakbond) tegen NU.nl. 

"Het is een opstapeling van dingen die de Eerste Kamer niet kan negeren: de Raad van State was kritisch, deze demonstratie, onze argumenten", aldus Hoven. "Bij de langstudeerboete hielp de demonstratie ook om het voorstel van tafel te krijgen."

Er zijn uiteindelijk veel minder demonstranten naar het Malieveld gekomen dan de vijfduizend die de organisatie had verwacht. Sommigen liepen met spandoeken met daarop de tekst: 'It's not over Jet', verwijzend naar Bussemaker. 

Aanhoudingen

Rond 15.30 uur was het veld bij het Haagse stadscentrum zo goed als leeggelopen. Een groepje van ongeveer vijftien personen moest door de politie te paard in de richting van het station worden gedirigeerd. Vier mensen werden aangehouden voor baldadigheden en belediging. De aangehouden demonstranten zitten nog vast voor verhoor.

Volgens de politie is de demonstratie verder rustig verlopen. Er was de hele middag veel politie op en rond het Malieveld. Rond 15.30 uur was het veld bij het Haagse stadscentrum zo goed als leeggelopen.

Protestmars op Malieveld

Ruim honderd studenten zijn vrijdag aan het eind van de ochtend vanaf de Haagse Hogeschool bij station Hollands Spoor op weg gegaan naar het Malieveld. Ze protesteren tegen het leenstelsel dat volgend collegejaar moet ingaan. Op het Malieveld is vrijdagmiddag een demonstratie waar de organisatie duizenden studenten verwacht. Op het Malieveld begonnen tegen half twaalf de eerste demonstranten binnen te druppelen. De politie is met veel mensen op de been in de stad. Het leenstelsel gaat de huidige basisbeurs vervangen. De basisbeurs is nu vier studiejaren lang een gift voor studenten. Vanaf volgend studiejaar moet de basisbeurs een lening worden. De kans dat het studentenprotest slaagt, is heel klein: de Tweede Kamer stemde er al mee in en ook een meerderheid in de Eerste Kamer is ervoor. © NU.nl/Bob van Keulen
Bij de start om 13.00 uur van de demonstratie tegen het leenstelsel, vrijdag op het Malieveld in Den Haag, zijn meer dan duizend studenten © NU.nl/Lucas Benschop
Minister Bussemaker spreekt de boze studenten toe. © NU.nl/Lucas Benschop
Er vlogen een paar tomaten en lege flesjes richting het podium, er werd een fakkel aangestoken en verder klonk vooral boegeroep van de ongeveer tweeduizend studenten die demonstreren tegen het leenstelsel dat Bussemaker volgend jaar wil invoeren. © NU.nl/Bob van Keulen
Ze protesteren tegen het leenstelsel dat volgend collegejaar moet ingaan. Op het Malieveld is vrijdagmiddag een demonstratie waar de organisatie duizenden studenten verwacht. © Scholieren.com
Op het Malieveld begonnen tegen half twaalf de eerste demonstranten binnen te druppelen. De politie is met veel mensen op de been in de stad. © LAKS
Het leenstelsel gaat de huidige basisbeurs vervangen. De basisbeurs is nu vier studiejaren lang een gift voor studenten. Vanaf volgend studiejaar moet de basisbeurs een lening worden. © NU.nl/Esther Crabbendam
De kans dat het studentenprotest slaagt, is heel klein: de Tweede Kamer stemde er al mee in en ook een meerderheid in de Eerste Kamer is ervoor. © NU.nl/Robbert Blokland
Op het midden van het Malieveld is een rookbommetje afgestoken. © Scholieren.com
Bussemaker werd bekogeld met een paar tomaten en lege flesjes. © ANP

Vernietiging talent

Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) laat aan NU.nl weten: "Natuurlijk is het heel erg als er door het leenstelsel minder mensen gaan studeren, maar dit stelsel is zo sociaal dat dat niet zal gebeuren."

Ook het CDA steunt de aanwezige studenten. Michel Rog (CDA): "We vinden dit heel erg. Een enorme groep zal straks met enorme schulden de arbeidsmarkt op gaan."

Carola Schouten van de ChristenUnie: "Natuurlijk zullen door dit leenstelsel minder mensen gaan studeren en dat is een vernietiging van talent." Pieter Duisenberg (VVD) kan zich niet vinden in de kritiek: "Iedereen zal met dit leenstelsel kunnen blijven studeren."

Senatoren

SP-Kamerlid Jasper van Dijk zegt tegen NU.nl dat hij een gesprek wil organiseren tussen de scholieren- en studentenorganisaties met de senatoren uit de Eerste Kamer die nog in moeten stemmen met het leenstelsel.

"Zij zijn onafhankelijk en kijken naar de zorgvuldigheid van een wet. En daar valt wel wat over te zeggen. Volgens de Raad van State is volstrekt onduidelijk hoe er geïnvesteerd gaat worden in het hoger onderwijs. Bovendien worden de middengroepen onevenredig hard geraakt", aldus Van Dijk.

Het leenstelsel gaat de huidige basisbeurs vervangen. De basisbeurs is nu vier studiejaren lang een gift voor studenten.

Vanaf volgend studiejaar moet de basisbeurs een lening worden. De kans dat het studentenprotest slaagt, is heel klein: de Tweede Kamer stemde er al mee in en ook een meerderheid in de Eerste Kamer is ervoor.

Video: Studenten protesteren op Malieveld tegen leenstelsel

Dit zijn de consequenties van het leenstelsel voor studenten

Heeft u foto's van dit nieuws? Zet ze hier op NUfoto.nl Heeft u video's bij dit nieuws? Mail naar redactie@nufoto.nl