Minister Henk Kamp (Economische Zaken) ziet dat de Nederlandse economie zich langzaam herstelt.

"De cijfers bevestigen het beeld dat het economisch herstel weliswaar broos is, maar doorzet", zegt Kamp in een reactie op de derde kwartaalcijfers van de Nederlandse economie.

Kamp: "Het is positief dat bedrijven meer investeren, consumenten meer besteden en de export blijft toenemen. Dat zorgt er mede voor dat de werkloosheid voor het tweede kwartaal op rij afneemt."

Hij ziet de dalende werkloosheid ook als een opsteker. "Dit duidt erop dat het herstel van de arbeidsmarkt doorzet en meer mensen aan de slag kunnen. Belangrijk, want pas dan gaan mensen het herstel van de economie ook daadwerkelijk ervaren", aldus Kamp.

De Nederlandse groeide bescheiden volgens de berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met 0,2 procent in het derde kwartaal ten opzichte van de vorige driemaandsperiode.

Arbeidsmarkt

Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden waren er 635.000 mensen werkloos, 37.000 minder dan een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal daalde de werkloosheid ook al, met 12.000, maar begin dit jaar steeg de werkloosheid nog.

Ook minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is blij dat de arbeidsmarkt zich het afgelopen kwartaal verder heeft hersteld. De werkgelegenheidscijfers zijn volgens hem beter dan eerder geraamd. 

Volgens Asscher werpt het kabinetsbeleid van hervormen, saneren en stimuleren van de economie vruchten af, al is de banengroei nog niet voldoende. Het kabinet moet koers houden, zei hij. 

Rutte

Volgens premier Rutte maken de nieuwe kwartaalcijfers van het CBS duidelijk dat het kabinet koers moet houden. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor de hele EU, zei hij.

''Nederland is niet immuun voor de rest van de wereld.'' Volgende week spreekt de premier met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Pool Donald Tusk, de nieuwe president van de EU. Het gaat dan ook over de internationale instabiliteit.

Uit de nieuwe CBS-cijfers blijkt dat de economie voorzichtig blijft groeien. Rutte noemde dat positief, maar wees er ook op dat het herstel broos is.

Eerste prioriteit blijft het bestrijden van de werkloosheid, zei hij. De premier snapt dat veel mensen de huidige cijfers nog abstract vinden, omdat ze er zelf weinig van merken dat het beter gaat. Eerst moet de werkloosheid harder gaan dalen.

Video: Kamp blij dat economisch herstel doorzet

Positief

Regeringspartij VVD vindt het ''positief dat de economie, hoe bescheiden ook, in het derde kwartaal is gegroeid''. Tweede Kamrlid Mark Harbers heeft dat vrijdag gezegd in reactie op nieuwe CBS-cijfers.

Het kabinet moet volgens hem doorgaan op de ingeslagen weg. ''Vooral de export trekt aan, maar ook de consumentenbestedingen en investeringen. Dat is goed nieuws", zegt Harbers.

Hij noemt het herstel wel fragiel. ''We klimmen uit een diep dal en de onzekerheid over internationale ontwikkelingen raakt ons als handelsland. Het komt er nu op aan onze concurrentiekracht verder te versterken en de financiën op orde te brengen. Koers houden dus, zeker in deze onzekere tijd.''

Misplaatst

Maurice Limmen, voorzitter van vakcentrale CNV ziet geen reden tot optimisme. "Het economisch herstel houdt niet over", zegt hij over de nieuwste berekeningen van het CBS.  

Mensen die erop wijzen dat de crisis voorbij is en de weg naar boven weer is ingelsagen, hebben volgens Limmen de kern van de cijfers niet goed begrepen. "De economie is gestabiliseerd, maar het blijft ploeteren. Meer banen en meer groei, dat is nodig."

Ook FNV-voorzitter Ton Heerts ziet geen reden tot juichen. "Dat blijkt wel uit het zorgelijke feit dat steeds meer mensen twee banen nodig hebben om rond te komen. Het kabinet moet er dan ook alles aan doen om de koopkracht van mensen te verbeteren", aldus Heerts.

Onzekerheid is rode draad in economie