PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn donderdag uit de fractie gezet, nadat ze openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Dat maakte PvdA-leider Diederik Samsom donderdagavond bekend na een ingelaste fractievergadering die ongeveer drie uur duurde. De Kamerleden worden ook geroyeerd als lid, zo blijkt uit een verklaring van het partijbestuur.

Volgens Samsom konden de fractie en de twee Kamerleden het niet met elkaar eens worden. ''En daarmee scheiden onze wegen'', zei hij.

Maar daar blijft het niet bij, zo blijkt. Het fractiebestuur heeft het partijbestuur verzocht om uit te spreken dat de leden niet langer het woord kunnen voeren namens de sociaal-democraten en om de procedure tot ontneming van het lidmaatschap te starten.

''Het partijbestuur heeft hiermee ingestemd", zo staat in de verklaring van het partijbestuur.

Kuzu en Öztürk blijven wel lid van de Tweede Kamer. De PvdA komt daardoor op twee zetels minder uit. Maar met 36 zetels houdt de coalitie met de VVD een meerderheid van 77 zetels.

'Monddood'

Een dieptepunt in de geschiedenis van de Nederlandse democratie, noemt Kuzu het vertrek uit de partij. "Gekozen Kamerleden zijn gepoogd monddood te maken door een verklaring te ondertekenen waar zij niet achter konden staan", aldus Kuzu. 

In de verklaring stond dat zij hun vertrouwen moesten uitspreken in de integratiekoers en het beleid van minister Asscher. Dat konden zij niet accepteren. "Dat doen wij niet voor onszelf, maar voor de mensen in het land die zich op dit thema (integratie, red.) niet vertegenwoordigd voelen," zei Kuzu.

Hij vindt dat het integratiedebat de laatste tien jaar is "verhard, verruwd en verrechtst". Dat nemen de twee Kamerleden de sociaal-democraten ook kwalijk. Collega Özturk voegde daaraan toe: "Er zijn mensen die zich tweederangsburgers voelen. Dat kan niet in de Nederlandse democratie. Dat kunnen wij niet accepteren."

Handreikingen

Volgens bronnen rond de fractie zijn er diverse handreikingen gedaan naar de twee Kamerleden, maar hun trots belemmerde hen zich te schikken in hun rol als fractiegenoot voor de partij.

Kuzu en Öztürk wilden zich nadrukkelijker naar buiten toe profileren op portefeuilles die bij andere Kamerleden lagen, zeggen bronnen tegenover NU.nl. Kuzu en Öztürk zouden niet voor rede vatbaar zijn.

De twee Kamerleden kwamen twee jaar geleden in de Kamer en leunen op een stevig mandaat. Kuzu haalde bij de verkiezingen in september 2012 ruim 23.000 stemmen, Öztürk bijna 10.000 stemmen. 

Binnenskamers morden de twee Kamerleden al langer over de kleine portefeuilles die zij kregen toebedeeld.  

Turkse organisaties

In het AD stond woensdag dat de twee Kamerleden vinden dat Asscher zich te kritisch opstelt tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs. Ze hebben dat de PvdA-minister ook in een gesprek laten weten.

Samsom zei donderdagmiddag na een eerste gesprek met het duo nog dat er niet zoveel aan de hand was en dat de gewraakte uitspraken volgens hem te zwaar aangezet in de krant zijn gekomen.