Norbert Klein verlaat de partij 50Plus en zal als onafhankelijk Kamerlid zijn werk in de Tweede Kamer voortzetten.

Dat heeft hij donderdag laten weten.

Klein wil niet meer geassocieerd worden met 50Plus, de partij waarmee hij in de Tweede Kamer kwam. Hij zat daar na interne onenigheid nog onder de naam 50Plus/Klein, terwijl het eigenlijke 50Plus verder ging als 50Plus/Baay, maar dan weer tijdelijk met Henk Krol.

Klein gaat nu verder als Groep Klein. Dat is duidelijker ook, vindt hij zelf. Ook het resterende 50Plus/Baay is er blij mee. Dat vond de toestand ook maar verwarrend, blijkt uit een reactie van Krol.

"Het was voor de kiezers niet meer te volgen. Neem de stemming over het nieuwe leenstelsel voor studenten. Ik stemde namens 50Plus/Baay-Timmerman tégen het leenstelsel, omdat wij bang zijn voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs", aldus Krol. "50Plus/Klein stemde juist vóór het leenstelsel. Veel kiezers snappen daar niks van."

Dat denkt Klein ook. Maar hij heeft meer redenen. "Omdat de partij zich blijft opstellen als een 'one issue' ouderenpartij met de heer Nagel als boegbeeld, is doorgaan met de toegevoegde aanduiding 50Plus voor mij niet meer logisch. Formeel heb ik mij nu afgesplitst van de fractie 50Plus."

Vrienden van 50PLUS/Klein

Klein heeft in september het netwerk 'Vrienden van 50Plus/Klein' gelanceerd, waarbij sympathisanten zich kunnen aansluiten. Ze kunnen dan ook inbreng leveren voor fractiestandpunten. Verder zullen er Vrienden-bijeenkomsten worden georganiseerd.