De vijf tot zes miljoen Nederlanders die volgend jaar een naheffing van de fiscus krijgen, krijgen daarvoor 4 maanden extra tijd om te betalen. Over die tijd hoeft geen rente te worden betaald. 

De vier maanden komen boven op de gebruikelijke betalingstermijn bij de fiscus van zes weken.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat woensdag in het debat over het Belastingplan. De naheffing loopt uiteen van enkele tientjes tot in een enkel geval 700 euro. Het gemiddelde ligt op 150 euro.

Ze treffen vooral mensen die vakantiegeld krijgen, een eindejaarsuitkering of bonus of die meerdere inkomstenbronnen hebben, zoals ook veel ouderen. ''Het is op z'n best irritant voor mensen en op z'n slechtst een financieel probleem'', zei Wiebes.

Geplande wijziging

Hij zei in de Kamer dat de naheffing eigenlijk geen naheffing is, want mensen hoeven niet extra geld of een boete te betalen. Wel moeten ze volgend voorjaar bijbetalen of krijgen ze minder terug omdat ze dit jaar te veel krijgen. Een in november 2012 al geplande wijziging kon niet op tijd worden verwerkt voor de belastingen dit jaar.

Wiebes zei dat de 'bijbetaling' heel vervelend is, maar hij hield de Kamer voor dat die ook verantwoordelijk is om de kwestie niet te overdrijven. ''We moeten eerlijk zijn over wat er gebeurt, maar niemand de stuipen op het lijf jagen met wat niet gebeurt.''

Geen schuld

Wiebes herhaalde dat de naheffing niet de schuld is van de Belastingdienst. ''We moeten oppassen met ingewikkelde capriolen voor de Belastingdienst. We moeten het niet meer zo ingewikkeld maken, we moeten ons beheersen.''

Wiebes weigerde ondanks aandringen van het CDA excuses te maken voor de naheffing. De fiscus heeft geen fout gemaakt en de naheffing is het gevolg van een motie van de VVD en de PvdA uit 2012, die een meerderheid kreeg in de Kamer, zei Wiebes. Kamer en kabinet konden toen niet weten dat de motie niet uitvoerbaar zou zijn binnen de geplande termijn.

Pas later bleken technische en juridische problemen. ''Bij een democratisch besluit van de volksvertegenwoordiging passen geen excuses'', aldus Wiebes.