De oud-luchtmachtgeneraal die was aangesteld als leider van het onderzoek naar het kankerverwekkende chroomverf bij Defensie, heeft zich per direct teruggetrokken.

Hij heeft dat woensdagmiddag aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie laten weten, aldus een woordvoerder van het ministerie tegenover het ANP.

Als reden voor zijn besluit noemt commodore b.d. Freek Groen de impact van ''de aanhoudende aantijgingen'' tegen zijn persoon.

Volgens de oppositie in de Tweede Kamer was de uitkomst van het onderzoek bij voorbaat verdacht. Er zou een schijn van belangenverstrengeling zijn ontstaan als Groen het onderzoek in goede banen zou gaan leiden.

Hij zou namelijk in de jaren 90 als commandant op de vliegbasis Twenthe klachten over de verf hebben genegeerd. Tv-programma EenVandaag berichtte daar eerder over.

Aantijgingen

In een verklaring laat Groen weten: ''Ik had deze opdracht graag afgemaakt, omdat ik geloof in de opzet van dit belangrijke onderzoek. Aanleiding voor mijn besluit is de impact van de aanhoudende aantijgingen tegen mijn persoon."

"Het laatste wat ik wil is dat het onderzoek daarmee wordt belast.'' Minister Hennis betreurt het terugtreden van Groen, maar heeft respect voor zijn persoonlijke afweging, aldus haar ministerie.

Geen invloed

Hennis zei dinsdag in een Kamerdebat nog dat Groen gewoon door kon gaan met zijn werk als leider van de 'taskforce'. Ze zei dat hij geen invloed heeft op het onafhankelijk onderzoek van het RIVM naar het gebruik van de verf in werkplaatsen van Defensie.

De oppositie was het daar niet mee eens en vond dat elke schijn van belangenverstrengeling moest worden vermeden. Groen heeft daaruit nu zijn conclusies getrokken.

'Verstandig besluit'

D66, die dinsdag de minister opriep de onderzoeksleider te vervangen, laat in een reactie weten respect te hebben voor het besluit. "Juist in dit onderzoek is het van groot belang dat elke schijn van belangenverstrengeling wordt vermeden", zegt Kamerlid Wassila Hachchi. 

SP'er Jasper van Dijk noemt het besluit "verstandig", zo laat hij tegenover NU.nl weten. "De Kamer heeft nooit problemen met de persoon gehad, maar met de functie", aldus Van DIjk. 

Hij vindt het nu zaak dat Hennis een onafhankelijke vervanger vindt, bij voorkeur iemand die geen belangen heeft bij Defensie.

De VVD stelt de Tweede Kamer verantwoordelijk voor het vertrek van Groen. Kamerlid Bosman: "Ik trek het mij persoonlijk aan dat de Tweede Kamer een sfeer heeft gecreëerd die de heer Groen direct in de privésfeer raakt en mede daardoor zijn werk praktisch onmogelijk heeft gemaakt."

Volgens de SP en het CDA is dat geenszins het geval. "De Kamer heeft continu benadrukt dat het niet gaat om de integriteit van de persoon, maar om de integriteit van het proces. Er zijn helemaal geen persoonlijke aantijgingen in de richting van de onderzoeksleider geweest," aldus CDA-Kamerlid Raymond Knops.

Donderdag zal de kwestie ter sprake komen tijdens het tweede deel van de begrotingsbehandeling van Defensie.

Dit moet u weten over de Chroom-6 affaire bij Defensie