Nederland heeft een asielverzoek van de veroordeelde Liberiaanse oud-president en oorlogsmisdadiger Charles Taylor genegeerd en dat had niet gemogen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam woensdag bepaald.

Taylor had een klacht ingediend tegen staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).

Taylor vroeg in oktober vorig jaar op de luchthaven van Rotterdam aan een ambtenaar om internationale bescherming. Taylor werd op dat moment naar Engeland overgebracht, om het restant van zijn celstraf van vijftig jaar uit te zitten. Nederland heeft bewust niets gedaan met het verzoek.

De rechter heeft ook besloten dat Taylor desondanks gewoon in zijn Britse cel kan blijven. De rechtbank heeft zelf onderzocht of Taylors asielverzoek wellicht gehonoreerd had moeten worden, maar dat was niet het geval.

Oorlogsmisdaden

Oud-president Taylor van Liberia is door het Speciaal Hof voor Sierra Leone, dat zetelt in Leidschendam, veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. Hij hielp rebellen die daar gruwelijk tekeer gingen tegen de burgerbevolking, met moorden, verkrachtingen en het afhakken van ledematen.