Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën lijkt overtuigd van de juistheid van de berekeningen van het Europees statistisch bureau Eurostat over de omvang van de economiën van de EU-landen.

Dat blijkt uit een brief van de minister dinsdag aan de Tweede Kamer. De rekensommen leidden tot forse naheffingen voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat als de cijfers en berekeningen kloppen, Nederland de naheffing van ruim 642 miljoen euro zal betalen.

Hij heeft nu gekregen wat hij eiste: inzage in de precieze cijfers van Eurostat. Dat brengt de minister tot de conclusie: ''Op basis van een eerste analyse van de vandaag verstrekte gegevens is ons voorlopige oordeel dat de berekening van de afdrachten correct is.''

Met een definitief oordeel komt hij nog voor het Kamerdebat komende donderdag. Eerst is woensdag in de Kamer een hoorzitting over de naheffing, met onder meer het Europees statistisch bureau Eurostat, het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek en externe deskundigen. 

Rapport

In het rapport van Eurostat wordt volgens Dijsselbloem geoordeeld dat de door de EU-landen aangeleverde statistische cijfers ''voldoende betrouwbaar, vergelijkbaar en uitputtend'' zijn. Dijsselbloem heeft de informatie (55 pagina's) die hij van Eurostat heeft gekregen, doorgestuurd naar de Kamer.

De gegevens geven volgens de minister ook meer achtergrond over de herkomst van de grote onderlinge verschillen. Nederland moet 642 miljoen betalen, de Britten 2,1 miljard, maar landen als Duitsland en Frankrijk krijgen grote bedragen terug.

De EU-landen hebben vorige week afgesproken dat de landen die na moeten betalen, dat in termijnen kunnen doen, mits het hele bedrag volgend jaar september maar is overgemaakt aan Brussel.

Als Nederland van die regeling gebruik maakt, hoeft er geen rente te worden betaald. "Dit is onder de gegeven omstandigheden een voor Nederland acceptabele afspraak", zei Dijsselbloem daarover. "We verwachten nu meer openheid en zullen met de cijfers in de hand kijken hoe deze naheffing tot stand is gekomen."

Vijf dingen die u moet weten over de Europese naheffing