Nederland gaat het leger van Oekraïne helpen om de koude winter door te komen. 

Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag na overleg met zijn Oekraïense collega Pavlo Klimkin.

De hulp bestaat uit zaken als generatoren en winterkledij ter waarde van zo'n 400.000 euro. Het gaat niet om wapens of ander gevechtsmaterieel, benadrukte Koenders.

Koenders zei dat de hulp wordt gegeven omdat het kabinet beseft dat de winter ''een zeer moeilijke tijd'' is voor de Oekraïense strijdkrachten. ''We willen er zeker van zijn dat ze niet lijden onder de kou.'' Hij omschreef het verder als een teken van solidariteit.

Hij dankte Klimkin voor alle hulp om de slachtoffers van vlucht MH17 te bergen. Klimkin zei dat de afwikkeling van de ramp voor zijn kabinet ''topprioriteit'' is en blijft.

Clustermunitie

In zijn gesprek heeft Koenders ook het gebruik van clustermunitie aan de orde gesteld. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldde onlangs dat het leger van Oekraïne deze bommen in oktober zou hebben ingezet. Klimkin beloofde de zaak te onderzoeken.

Moskou toont verder weinig respect voor het Minsk Akkoord, verklaarde Koenders. In de Wit-Russische stad maakten de regering in Kiev en de rebellen in september afspraken over het stoppen van het geweld. Omdat de Russen niet meewerken, ziet Koenders ook geen reden om de sancties tegen het Kremlin op te heffen.