Het aantal jihadstrijders dat vanuit Nederland naar Syrië of Irak is afgereisd, neemt nog steeds toe. Volgens nieuwe cijfers van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD zijn het er ongeveer 160. 

Dat zijn er twintig meer dan begin september.

Dat heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdagavond gezegd in het televisieprogramma Pauw.

Bij de 160 gaat het om ''bevestigde gevallen''. Volgens Plasterk is niet uit te sluiten dat er nog anderen zijn vertrokken die niet in beeld zijn bij de overheid. De meesten sluiten zich aan bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Omgekomen

Ook zijn er meer Nederlandse jihadgangers omgekomen in Syrië of Irak. Het zijn er inmiddels twintig, vijf meer dan begin september. De AIVD telt deze gevallen op basis van bevestigde informatie, aldus Plasterk. Daarom zou ook het aantal Nederlandse doden hoger kunnen zijn.

Volgens de minister zijn er in de afgelopen tijd in Nederland geen specifieke aanslagen verijdeld waarvan de plaats of het doelwit bekend was. Wel worden er regelmatig mensen opgepakt waarbij in hun bezittingen spullen worden aangetroffen "die je niet gebruikt om een cake te bakken, zoals wapens'', zei Plasterk.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex | Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië