Henk Krol, het in opspraak geraakte boegbeeld van 50Plus, vindt dat een deel van zijn collega's in de Tweede Kamer hem probeert onderuit te halen.

Dat zegt hij in een interview met NU.nl, waarin hij voor het eerst uitgebreid ingaat op de aantijgingen aan zijn adres van oplichting. Zaterdag spreekt Krol het congres van 50Plus toe.

Krol is sinds hij voor 50Plus in de Kamer kwam regelmatig onderwerp van belastende onthullingen. Zo dreigt er een rechtszaak, omdat de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) twee ton onterecht verkregen subsidiegeld op hem probeert te verhalen.

Volgens Krol is de ophef vooral aan anderen te wijten, waaronder zijn accountant. Die zou verantwoordelijk zijn voor de administratie van zowel de stichting als de Gay Krant. Daarnaast zouden zijn politieke tegenstanders hem proberen te beschadigen.

"Het is heel erg leuk om je met dit soort dingen onderuit te halen", zo zegt Krol in het interview. "De hele Kamer heeft daar belang bij."

'Weldadige rust'

Krol wist 50Plus de Kamer in te loodsen en stond op gegeven moment hoog in de peilingen. In oktober 2013 vertrok Krol, na publicaties over misstanden bij de Gay Krant, uit de Kamer. Toen hij drie maanden geleden terugkeerde in de Kamer schoot de partij direct omhoog in de peilingen.

"Laten we heel eerlijk zijn, dat jaar dat ik in de luwte zat was er sprake van een weldadige rust", aldus Krol. 

"En als ik dan nu zie dat er mensen zijn die vanuit de Kamer twitteren dat ik ergens niet bij aanwezig ben, terwijl ik een van de Kamerleden ben met een aanwezigheidspercentage van 100 procent, dan spelen er toch echt andere belangen." 

Afgelopen jaren kwamen allerlei berichten naar buiten over Krol. Zo zou hij gelogen hebben over de oplage van de Gay Krant, onterecht geld van het Stimulerings voor de Pers hebben gekregen en gesjoemeld hebben met de zogeheten ANBI-status van de SVGK.

Het volledige interview met Krol: 'Liefde kan omslaan in haat'

Reconstructie: De neergang van homoboegbeeld Henk Krol