50Plus-Kamerlid en homocoryfee Henk Krol verdedigt zich op NU.nl voor het eerst tegen aantijgingen aan zijn adres. "Als je onconventioneel bezig bent ga je soms over de rand. Dat is de enige manier om in je leven iets te bereiken".

Sinds hij in september terugkeerde in de Kamer is er wederom gedonder rondom de oud-hoofdredacteur van de Gay Krant. Het ministerie van OCW vordert 2 ton terug op de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK). 

Deze stichting, waar Krol een tijd lang met zijn vader de enige bestuurder was, was opgericht om subsidies en andere financiële middelen te kunnen verkrijgen om homo-emancipatie te bevorderen. 

Via de stichting werd ook de noodlijdende Gay Krant ondersteund. Afgelopen tijd kwamen berichten naar boven dat oud-hoofdredacteur Krol het subsidiegeld zou hebben gebruikt om zijn noodlijdende bedrijven, waaronder een online seksshop overeind te houden.

De SVGK, nu onder leiding van zijn oude vriend Peter Derksen, heeft advocaat Oscar Hammerstein in de arm genomen om de 2 ton bij Krol te halen.

Heeft u al spijt van uw terugkeer?

"In mijn speech op het partijcongres zeg ik: u zult me vast geloven als ik zeg dat ik me af en toe afvraag waar ik in hemelsnaam aan begonnen ben."

Een ja dus?

"Nee. Ik heb wel af en toe zoiets van: jongens, nog aan toe." 

Toen het met de Gay Krant na het openstellen van het burgerlijk huwelijk in 2001 steeds slechter ging stapte hoofdredacteur Krol naar het ministerie.

"Kunnen jullie de strijd die de Gay Krant 25 jaar gestreden heeft niet ondersteunen?", vroeg hij aan toenmalig minister Ronald Plasterk (OCW). "Dat zou ik dolgraag willen, zei hij, maar het kan niet met terugwerkende kracht. Maar, zei hij, jullie zouden wel voor projecten verzoeken kunnen indienen."

Werden die projecten niet een beetje bijgeplust om de schulden van de Gay Krant te verhelpen?

"Nee, dat mocht niet. Maar ik kon daardoor wel mensen aan het werk houden met die projecten. Dus het hielp wel."

Om wat voor projecten ging dat?

"Meerdere brochures en publicaties, waaronder brochures in diverse talen over de openstelling van het burgerlijk huwelijk." 

"En we hebben een pracht van een website gemaakt waar jongere homo's op een hele makkelijke en veilige manier met elkaar in contact kunnen komen."

In die site zijn tonnen geïnvesteerd, maar de site liep niet en is inmiddels offline.

"Dat is zo triest. Die draaide als een tierelier. Zo goed dat de minister er apetrots op was."

Hoeveel bezoekers trok die site dan?

"Dat weet ik niet. Maar die site was zo duur: het opzetten, de brochures, stickers. Degene die dat bestierde ging met ongekende ijver allerlei feesten af om mensen enthousiast te maken."

Als de site zo goed liep, waarom trokken jouw opvolgers de stekker er dan uit?

"Ik vermoed dat ze schrokken van de hoeveelheid werk. Een medewerker van de Gay Krant was daar bijna fulltime mee bezig."

Krol laat wat foto's zien op zijn iPad van hemzelf met diverse bewindspersonen als Marja van Bijsterveldt, Ronald Plasterk, Bert Koenders en Guusje ter Horst.

"Zij waren allemaal heel gelukkig met wat wij allemaal deden. Dat zeiden ze ook in interviews."

Hoe was de verstandhouding in het bestuur toen?

"Het ging al heel slecht met de Gay Krant en ze zeiden op gegeven moment: We hebben het idee dat die accountant van jou steekjes heeft laten vallen."

Welke accountant was dat?

"SAB uit Best. Om de week kwam er een dame van dat accountantskantoor naar de Gay Krant om alle facturen in te boeken. En niet alleen van de Gay Krant hè, ook van de stichting. Dat was dezelfde accountant."

"Het bestuur wilde toen door een andere accountant laten bekijken of het zin heeft om door te gaan met de stichting als de Gay Krant er niet meer is."

"Op dat moment was het bestuur ook tot de conclusie gekomen dat ik als bestuurslid beter kon stoppen."

"En toen moest ik direct mijn handtekening zetten om me uit te schrijven."

Ze wilden dus wel heel graag van u af.

"Ja, heel duidelijk."

Terwijl u eerder goed bevriend was met bestuurslid Peter Derksen. Hoe kan het zo zijn misgegaan?

"Geen idee. Ik ben vroeger zelfs buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand bij zijn huwelijk geweest. Inmiddels wil hij niets meer met mij te maken hebben."

Afgelopen zomer maakte OCW bekend dat het 2 ton zou terugvorderen bij de stichting, nadat de eerdere accountantsverklaring van SAB voor een investering in de online homo-ontmoetingsplaats werd ingetrokken.

"Het bestuur is zelf naar het ministerie gelopen. Ik denk dat Derksen heel bang was dat als er iets negatiefs boven tafel zou komen, hij persoonlijk aansprakelijk gesteld zou worden. Maar dan denk ik jongens, ik heb aangeboden te helpen."

U zegt dat alles netjes verantwoord is. Waar is dan de administratie?

"Bij SAB. Als ik nog in het stichtingsbestuur had gezeten had ik tegen die accountant gezegd: joh, wat is hier aan de hand? Maar dat kan ik niet meer."

"Ik zou het fijn vinden als er duidelijkheid kwam over de facturen. Heel simpel, de administratie hoort bij de accountant. Daar heb je toch een accountant voor? Ze zouden het moeten hebben bij SAB."

Recentelijk wilde ook het Stimuleringsfonds voor de Pers ineens geld van u terug.

"Die beginnen nu ook ineens weer te kijken naar hoe dat toen ging. Dat onderzoek is jaren geleden gewoon verricht, daar heb ik verslag van uitgebracht. Ik heb nooit gemerkt dat daar iets niet mee in orde was."

"Maar het gaat nog veel verder hè? Hammerstein heeft via een tussenpersoon mijn ex-medewerkers op laten bellen, of ze niet alsnog tegen mij wilden procederen."

U zou ook gelogen hebben over de zogeheten ANBI-status van de stichting. Met die status worden giften aftrekbaar. Die status bleek echter helemaal niet door de Belastingdienst afgegeven.

"We hadden aan datzelfde SAB gevraagd: kunnen jullie daarvoor zorgen? Ja, daar kunnen we voor zorgen, was het antwoord. En er zijn keurige mails van SAB waarin staat dat die ANBI-status in orde is."

Maar de Belastingdienst zegt, die status is er niet…

"Dat blijkt ook achteraf niet gebeurd te zijn."

Dus dat heeft SAB niet gedaan?

"Ik denk van niet. En hij gaf toen de schuld aan een belastingkantoor, maar wij hebben het van onze kant keurig gevraagd. Daar had je een accountantskantoor voor!"

Een ander verhaal: U zou gelogen hebben over de oplage van de Gay Krant.

"Ik heb nog nooit over de oplage van de Gay Krant gelogen. Alleen, mensen vergissen zich heel snel met abonnementsaantallen, oplagen en bereik. En als je die door elkaar gooit, dan krijg je gekke verhoudingen."

"Ik daag je uit om op internet uit te zoeken dat we ooit iets anders hebben beweerd."

Het algemene beeld is toch: u bedondert de boel. Of u bent slordig met de administratie.

"Of het is heel erg leuk om mij met dit soort dingen onderuit te halen."

Maar wie zouden daar belang bij hebben dan?

"Alle partijen hier in de Kamer."

Partijen zien u als voorman van 50Plus als electoraal gevaar dus die gaan zulke verhalen verspreiden?

"Laten we heel eerlijk zijn. Dat jaar dat ik in de luwte zat was er sprake van een weldadige rust. En als ik dan nu zie dat er mensen zijn die vanuit de Kamer twitteren dat ik ergens niet bij aanwezig ben terwijl ik een van de Kamerleden ben met een aanwezigheidspercentage van 100 procent, dan spelen er toch echt andere belangen."

Steekt u ook de hand in eigen boezem?

"Natuurlijk. Ik heb te weinig nazorg besteed aan de medewerkers van de Gay Krant. Een aantal was teleurgesteld dat het bedrijf failliet ging. Wij waren een hechte familie. En ik was al heel druk in de Kamer bezig. Dat is geen excuus, maar wel de waarheid. Ik had met hen mee moeten rouwen. Liefde kan dan in haat omslaan. Daar had ik iets aan moeten doen."

Het proces dat er mogelijk aan komt en alle andere verhalen kunnen 50Plus schade gaan doen. Wanneer is het moment dat u zegt: ik stap op?

"Als het moment komt dat de partij het verstandig vindt dat ik opstap, dan stap ik op."

Maar u bent er niet bang voor?

"Nee! Want ik denk dat ik bewezen heb dat ik kan strijden voor de goede zaak. En als je onconventioneel bezig bent ga je soms over de rand. Dat is de enige manier om in je leven iets te bereiken."

Reconstructie: De neergang van homoboegbeeld Henk Krol