Vicepremier Lodewijk Asscher sluit niet uit dat Nederlandse experts aan de onderhandelingstafel met de Oekraïense separatisten hebben gezeten.

Dat zei hij vrijdag na afloop van het kabinetsberaad. Asscher wilde niet bevestigen dat Nederlandse experts met de rebellen hebben onderhandeld over de berging, maar ontkende het bericht niet.

Het kabinet heeft eerder altijd volgehouden niet met de separatisten te onderhandelen, omdat dat een erkenning van de legitimiteit van de rebellen zou betekenen. Al het contact met de rebellen verloopt daarom via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Onduidelijk is nog namens wie de Nederlandse experts spraken. Volgens Asscher moet de OVV met alle betrokken partijen kunnen praten om de wrakstukken uit het gebied te halen. De OVSE zorgt ervoor dat dat mogelijk is.

Donderdag werd bekend dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die onafhankelijk onderzoek doet naar de toedracht van de vliegramp, opdracht heeft gegeven tot het bergen van de wrakstukken van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne.

Volgens de Raad zijn er met lokale partijen afspraken gemaakt over de berging van de slachtoffers, waarbij onder andere de lokale Oekraïense rampendienst SES betrokken is. 

Aankomst kisten

Wanneer er begonnen wordt met de berging van de wrakstukken is nog niet bekend. Wel is al eerder bekend gemaakt dat de stoffelijke resten die deze week verzameld zijn, zaterdag terugkeren naar Nederland.

Namens het kabinet zullen de ministers Ivo Opstelten van Veiligheid en Justite en Ronald Plasterk van Binnenlandse in Eindhoven aanwezig zijn bij de aankomst van het militaire transportvliegtuig dat vijf kisten vervoerd.

Daarbij vindt dezelfde ceremonie plaats als bij eerdere ontvangsten van slachtoffers. Vervolgens gaan de resten onder politiebegeleiding naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar vindt de identificatie plaats.

Vooruitgang

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken hoopt dat zijn bezoek aan Oekraïne eraan bijdraagt dat de resterende stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers van de vliegramp en de wrakstukken van de MH17 zo snel mogelijk kunnen worden weggehaald. Hij is blij dat er de laatste tijd in het rampgebied al ''enorme voortgang'' wordt geboekt.

Zo zijn er in de afgelopen week op vier dagen lichaamsdelen en persoonlijke spullen geborgen op de rampplek. Ook vrijdag zouden er weer stoffelijke resten zijn gevonden, zeggen pro-Russische separatisten volgens AP.  ''Ik ga naar Oekraïne om te kijken of we dat wat naderbij kunnen brengen'', zei Koenders vrijdag voor vertrek.

Als nieuwe minister wil hij laten zien dat hij ''hecht aan een oplossing van de zaak'' en dat hij ervoor wil zorgen dat ''alles boven tafel komt'' en de schuldigen voor de rechter komen. ''Dat is voor mij een prioriteit. Dat is ook een reden dat ik daar heen ga.''

Koenders is zaterdag in Charkov bij het vertrek van een Nederlands militair transportvliegtuig dat stoffelijke resten overbrengt naar Eindhoven. Later op de dag spreekt hij in de hoofdstad Kiev met onder anderen zijn collega Pavlo Klimkin. In dat gesprek gaat het ook over de internationale sancties tegen Rusland. Volgens Koenders is er nog geen reden die te verlichten.

Situatie

De minister maakt zich zorgen over de situatie in Oekraïne. Zo heeft Rusland extra troepen gestuurd naar de grens met Oekraïne en zijn er vorige week ''illegale verkiezingen'' geweest in de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk die de politieke oplossing voor het conflict volgens Koenders niet dichterbij brengen.

Bij de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. 289 slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd.

Video: Opstelten en Plasterk bij aankomst lijkkisten
Video: Opstelten en Plasterk bij aankomst lijkkisten

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp