Twee tolken van Defensie die Afghanistan hebben gediend, komen in het geweer tegen hun aangekondigde ontslag. 

Ze vinden de aanzegging onacceptabel en bovendien tegen de afspraken die minister van Defensie Jeanine Hennis in juni met de Tweede Kamer maakte, benadrukt hun advocaat Michael Ruperti vrijdag.

"De tolken willen eerst een goede regeling voor de vergoeding van financiële en psychische schade", vertelt Ruperti. Hij heeft namens de twee tolken een brief aan Hennis gestuurd.

"Daarin stel ik de minister aansprakelijk en sommeer haar uiterlijk 15 december een regeling te hebben getroffen. Als dat niet gebeurt, stappen we naar de rechter."

Defensie heeft volgens hem erkend dat de organisatie aansprakelijk is voor ongeveer 25 tolken die klachten hebben over hun gezondheid vanwege hun uitzending naar Afghanistan.

Defensie heeft hen niet goed behandeld, zegt hun advocaat. "Het ging om pesterijtjes zoals, varkensvlees laten eten, niet mogen bidden en onbeschermd buiten de compound met operaties laten meedoen."

Defensiebladen

Ook heeft Defensie de vooraf beloofde geheimhouding geschonden door foto's van de tolken in bijvoorbeeld defensiebladen en op het internet te plaatsen. Een aantal tolken heeft daarop maatregelen moeten treffen om hun families in Afghanistan een veilig(er) onderkomen te geven."

Hennis liet de Tweede Kamer in juni weten dat aan een oplossing werd gewerkt. Ze zouden mogelijk een schadevergoeding krijgen.

"Sindsdien is het oorverdovend stil. Dat terwijl was toegezegd dat ze in september zouden worden uitgenodigd voor een gesprek", stelt Ruperti. "Mijn twee cliënten hebben wel bericht gekregen dat ze binnenkort formeel worden ontslagen! Ongelofelijk en ongehoord."