Op een vakantiepark bij het Drentse dorpje Oranje komen voorlopig niet meer asielzoekers dan de huidige 596.

Dat hebben de gemeente Midden-Drenthe, waaronder Oranje valt, en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdag afgesproken.

Op het vakantiepark zouden aanvankelijk 1400 asielzoekers komen. Dat leidde tot veel protesten uit het dorp, dat zelf slechts 140 inwoners telt.

Die vinden dat ze totaal niet gekend zijn in de plannen en spreken van een ''overval'' en ''een besluit dat ons door de strot is geduwd''.

''We zijn gast in eigen dorp geworden'', stellen ze. Het gemeentebestuur besloot maandag na een speciale raadsvergadering over de kwestie eenzijdig het aantal asielzoekers met onmiddellijke ingang te bevriezen.

Overlast

Gemeente en COA willen eind deze maand met de inwoners van Oranje ''samen de koers voor daarna bepalen''. Uitgangspunt is dan dat niet het aantal asielzoekers bepalend is, maar de voorwaarden die nodig zijn om de overlast voor het dorp tot een minimum te beperken.

Burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe zei dat het ''in ons beider belang is dat er nu rust ontstaat''. ''Wij gaan op korte termijn met Oranje en het COA om tafel om te bespreken wat er nodig is om die rust te houden.”

Het COA zal er ''alles aan doen'' om verdere overlast in Oranje te voorkomen, aldus een woordvoerder. ''Er blijft in het opvangcentrum sprake van in- en uitstroom van bewoners. Daarbij zal het totale aantal van 596 bewoners niet worden overschreden.''