Volgens minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) is er niets mis met het inzetten van oud-politici voor adviesorganen van de overheid. Er is geen reden om niet gebruik te maken van hun kennis en ervaring.

Dat zei Blok donderdag in de Tweede Kamer in reactie op een opmerking van SP-Kamerlid Renske Leijten.

Volgens Leijten wordt met de benoeming van de voormalige Haagse wethouder Marnix Norder in het 'aanjaagteam langer zelfstandig wonen' de schijn gewekt van ''elkaar baantjes toespelen''.

Het aanjaagteam dat Norder leidt, moet zorgen dat regionale initiatieven tot stand komen om ouderen en mensen die zorg nodig hebben langer thuis te laten wonen.

Politieke kleur

Blok liet weten dat hij op grote schaal oud-politici inzet voor dergelijke functies en dat hij daarmee zal doorgaan. Hij let daarbij niet op hun politieke kleur, onderstreepte hij

Een Kamermeerderheid steunt het beleid om mensen te stimuleren langer zelfstandig te blijven wonen. De tijd dat ouderen zo snel mogelijk een bejaardenhuis in wilden is voorbij, zei Otwin van Dijk (PvdA).

Wel vindt hij het actieplan van het kabinet om te zorgen voor voldoende geschikte woonruimte te vaag. Van Dijk riep op tot meer concrete actiepunten. Ook CDA-Kamerlid Mona Keijzer was kritisch. Ze betitelde de kabinetsplannen als ''veel woorden, weinig wol''.

Leijten ziet niets in de kabinetsaanpak. ''Eerst verzorgingshuizen sluiten en dan een actieplan is de verkeerde volgorde.''