De Tweede Kamer gaat een hoorzitting organiseren over de naheffing van 642 miljoen euro van de Europese Unie. Die zal waarschijnlijk komende dinsdag of woensdag al worden gehouden.

Donderdag volgt dan een Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en waarschijnlijk ook premier Mark Rutte.

Het initiatief voor de hoorzitting komt van de oppositiepartijen CDA, SP, D66 en de PVV en kreeg donderdag steun van de rest van de Kamer. De Kamerleden willen onder meer het Europese statistisch bureau Eurostat horen, het Nederlandse CBS en externe deskundigen.

Op een EU-top twee weken geleden werd bekend dat Nederland 642 miljoen euro naheffing moet betalen. De Britten staan voor een terugbetaling van ruim 2 miljard euro, sommige andere landen als Frankrijk en Duitsland krijgen geld terug.

Verrassing

Voor het kabinet kwam de omvang van de naheffing als een verrassing. Als alle cijfers kloppen zal Nederland betalen, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eerder. Maar hij wil alles wel in alle openheid kunnen controleren, anders betaalt Nederland niet voor de deadline van 1 december.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gaat ervan uit dat Eurostat iemand afvaardigt. Volgens hem zou het een "enorme belediging'' van het Nederlandse parlement zijn, als Eurostat niet komt. Omtzigt kondigt aan dan verhaal te gaan halen bij voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie of bij diens vervanger Frans Timmermans.

Budgetrecht

De Kamer wil ook maandag een brief van het kabinet over eventuele instemming door het kabinet met de aanvullende Europese begroting volgende week vrijdag.

Volgens Omtzigt stemt het kabinet daarmee in feite in met de naheffing van 642 miljoen. Dat zou een inperking zijn van het budgetrecht van de Tweede Kamer omdat voor de 642 miljoen geen ruimte is op de Nederlandse begroting voor 2015.

''Voor het CDA is het onacceptabel dat de regering instemt met een nabetaling die zij zelf niet eens begrijpt'', aldus Omtzigt.

Vijf dingen die u moet weten over de Europese naheffing