Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil uitstel van betaling van de naheffing die Brussel heeft opgelegd. Hij is niet van plan rente te betalen. 

Dat heeft Dijsselbloem woensdag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

De minister wil de mogelijkheid hebben om in termijnen te betalen. ''Of we als Nederland daar gebruik van maken, is nog te zien'', zegt Dijsselbloem.

Volgens hem is het niet doenlijk dat landen zoals Groot-Brittannië, dat een naheffing kreeg van 2 miljard euro, dergelijke grote bedragen in zeer korte tijd moeten betalen.

Dijsselbloem wil de 642 miljoen euro niet overmaken zolang niet duidelijk is waarop het bedrag is gebaseerd. Tegelijkertijd noemt hij een lagere naheffing vanwege rekenfouten niet meer dan een "theoretische mogelijkheid".

Flexibiliteit

Vrijdag spreekt Dijsselbloem met de Europese Commissie en zijn collega-ministers van Financiën. Hij zal dan inzetten op meer flexibiliteit bij de betaling van de 642 miljoen. De regel dat na 1 december rente in rekening wordt gebracht, moet daarbij van tafel, vindt de minister. "Rente gaan we niet betalen."

"En dat kan op twee manieren: of we betalen op tijd, of we veranderen de betalingsregeling en dat laatste heeft onze voorkeur'', meent de minister.

Als de cijfers kloppen en de juiste procedures zijn gevolgd, dan kan Nederland niet anders dan betalen. Dijsselbloem noemde de kwestie dan ook meer een ''politiek dan een juridisch probleem''.

Verlaging

De Britse regering, die 2,1 miljard euro moet afrekenen, streeft naar verlaging van het bedrag dat moet worden betaald. Dijsselbloem ziet daar geen ruimte voor.

Bovendien denkt hij dat landen die nu niet hoeven te betalen, in de toekomst een naheffing zullen krijgen. Dan zal Nederland weer geld terugkrijgen.

Hoogte

De Tweede Kamer wil weten waarom de minister geen geld had gereserveerd voor de naheffing. Volgens de minister was het niet mogelijk om de hoogte van de naheffing vooraf te bepalen.

''We kennen de systematiek, maar of er een naheffing zou komen en in welke mate, dat kon ik niet weten. Dat zou een slag in de lucht zijn geweest.''

Dit moet u weten over de Europese naheffing