Als de aardbevingen dichter bij de stad Groningen komen en daar ook voor schade zorgen, dan moet de gaskraan verder worden dichtgedraaid.

Die eis legde het gemeentebestuur van Groningen woensdag bij de NAM neer.

In de nacht van dinsdag op woensdag vond in de provincie opnieuw een aardbeving plaats, met een kracht van 2,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Zandeweer, ten zuiden van Uithuizen

De gemeente Groningen wil dat de gaswinning wordt verminderd, zodra de bevingen zorgen voor meer schade aan huizen en gebouwen in de stad.

Volgens het stadsbestuur worden de gevolgen van de bevingen veel groter, omdat er een stad met 200.000 bewoners bij betrokken is.

Schadevergoeding

De NAM wijst in een reactie op de schadevergoeding waar bewoners recht op hebben. "Wanneer er sprake is van schade door bevingen, dan vergoeden we dat. Of het nu in Loppersum, Delfzijl of in de stad Groningen is."

"Natuurlijk begrijpen we de zorg. We blijven dan ook met alle belanghebbenden in gesprek en blijven ook investeren in onderzoek naar hoe de bevingen ontstaan", aldus een woordvoerder. 

Minister Henk Kamp (Economie) laat onderzoeken wat de gevolgen van de gaswinning voor de stad zijn. Sinds de aardbeving op 30 september in Garmerwolde zijn er zorgen, omdat de beving gevoeld werd in een groot deel van de stad.