VVD-Kamerlid Foort van Oosten heeft woensdag de hoon van de Kamer over zich heen gekregen toen hij de zorg uitsprak dat het vak politicus onder andere door het internet minder aantrekkelijk wordt.

De VVD'er sprak tijdens de begrotingsbehandeling over "het hoge afbreukrisico dat politici lopen op het internet". Daarnaast zorgt de versobering van de wachtgeldregeling er volgens hem voor dat het vak minder aantrekkelijk wordt.

PVV-Kamerlid Martin Bosma ging hard tegen hem in: "Wat wil de heer Van Oosten dan? Dat we geen nare dingen meer zeggen op internet?"

Volgens Van Oosten is er weinig aan te doen dat politici nu eenmaal door het internet makkelijk in diskrediet kunnen worden gebracht in een blog. "Maar het gaat er om wat daar tegenover komt staan. Hoe zorgen we dat de beste talenten zich blijven melden? Daar moet de minister over nadenken."

Ook deze uitspraak viel slecht. Gerard Schouw (D66): "We zijn niet van de faculteit filosofie. We doen hier voorstellen hoe we dingen willen realiseren." 

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg viel Schouw bij. "De VVD zegt steeds dat de minister moet gaan nadenken. We willen standpunten." Gert Jan Segers (ChristenUnie): "Een aantrekkelijk vak is van de categorie 'open deur'".

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman: "Is het niet zo dat de minister gelukkig niks aan het internet kan doen?"