Vreemdelingen kunnen voorlopig niet uitgezet worden naar Somalië. 

Dat is het gevolg van een uitspraak woensdag van de Raad van State op een hoger beroep van een Somalische vreemdeling tegen een uitspraak van de rechtbank Den Haag.

De Raad van State stelt dat er sinds begin van dit jaar geen zicht is op uitzetting van Somalische vreemdelingen binnen een redelijk termijn. 

Voor het ministerie van Veiligheid en Justitie is het een voorwaarde dat er zicht is op uitzetting binnen een redelijk termijn om een vreemdeling die geen verblijfsrecht heeft in Nederland in vreemdelingenbewaring te stellen. 

Gedwongen terugkeer

Fred Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, zou sinds november 2013 de Somalische autoriteiten proberen te bewegen mee te werken aan de gedwongen terugkeer van vreemdelingen naar Somalië. 

Volgens de Raad van State heeft Teeven nog geen helderheid kunnen geven over de termijn waarbinnen Somalië medewerking gaat verlenen. "Op dit moment zijn er geen concrete aanknopingspunten dat Somalische vreemdelingen op korte termijn kunnen worden uitgezet", stelt de Raad van State.