VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft drie giften ontvangen voor zijn politieke campagnes van de omstreden Roermondse zakenman Piet van Pol. Van Pol heeft volgens justitie steekpenningen betaald aan de vroegere wethouder Jos van Rey.

De giften, die hij kreeg tijdens zijn periode als wethouder in Venlo, heeft hij niet openbaar gemaakt.

Dat meldt Elsevier woensdag op basis van brieven die in handen zijn van het weekblad.

In totaal werd er door Van Pol 6.750 euro overgemaakt aan Verheijen. Bedragen van boven de 4.500 euro moeten openbaar worden gemaakt.

Verheijen zegt in het artikel van Elsevier dat hij niet op de hoogte was van de betalingen en dat de openbaarmaking voor hem niet gold omdat het bedrag door twee verschillende rechtspersonen werden gefactureerd.

Donderdagmiddag zegt Verheijen in een reactie dat het stuk "feitelijk onjuist" is. "De VVD Venlo heeft binnen de daarvoor gestelde wettelijke- en partijregels fondsen geworven voor de VVD-campagne en niet voor mij", schrijft het Kamerlid.

Bedelbrief

Verheijen heeft als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Venlo en voor de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg wel 'bedelbrieven' van de VVD-afdeling voor de campagnekas mede ondertekend. De ontvangen giften bleven echter binnen de wettelijke normen die toen golden

Volgens Elsevier zou Verheijen nauw betrokken zijn geweest bij de bouw van een bioscoop in Venlo, een project van Van Pol. De VVD-woordvoerder spreekt dit tegen. Hij wijst erop dat op het moment dat het besluit over de bioscoop viel, Verheijen geen wethouder meer was.

Getuige

Verheijen verklaart wel dat het klopt dat onder zijn portefeuille de projectontwikkelaar en exploitant bij elkaar zijn gebracht. "Maar de uiteindelijke afhandeling en goedkeuring is voltrokken door een college van B&W waar ik destijds al bijna een half jaar geen lid meer van was."

Hij benadrukt dat hij is gehoord door het Openbaar Ministerie als getuige in de zaak van Van Rey en daarbij open en transparant is geweest. "Het OM heeft daarin geen reden gezien om nadere stappen naar mij te ondernemen", aldus Verheijen.

Karin Straus

In 2012 werd bekend dat VVD-Kamerlid Karin Straus wel geld had ontvangen voor haar verkiezingscampagne van Van Pol. De omvang van de bijdragen heeft de grens van de binnen de VVD geldende sponsorcode niet overtreden.

Van Pol wordt verdacht van omkoping van voormalig VVD-wethouder Van Rey. Als wethouder van Roermond zou Van Rey de projectontwikkelaar, met wie hij bevriend was, hebben bevoordeeld.

Het corruptieonderzoek heeft indirect tot het aftreden van Van Rey geleid. Zijn telefoon werd vanwege dat onderzoek afgeluisterd en zo kwam aan het licht dat hij informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond heeft gelekt.

Hij was adviseur van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde.