Een groep Molukse nabestaanden van de in 1977 omgekomen kapers en één gijzelnemer van de trein bij het Drentse De Punt klagen de Staat aan.

In een brief aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie stelt hun advocate Liesbeth Zegveld dat enkele kapers indertijd ''opzettelijk zijn doodgeschoten".

Mariniers hebben tijdens de bestorming op 11 juni van dat jaar de kapers ''in de trein vermoord terwijl ze al waren uitgeschakeld en geen verzet boden", aldus Zegveld.

Drie van hen zijn niet van buitenaf door mitrailleurvuur, maar van korte afstand met pistolen in het hoofd en in de rug geschoten. Toen waren ze al zwaargewond. Ook beschuldigt Zegveld de Staat ervan dat mariniers nog op de kapers hebben geschoten toen die al dood waren. 

Verder is gebruikgemaakt van speciale munitie die onnodig letsel veroorzaakt en dat is verboden, aldus Zegveld. ''Het opzettelijk doodschieten en gebruik van disproportioneel geweld is onrechtmatig'', stelt de advocate. De nabestaanden eisen excuses en schadevergoeding.

Volgens Zegveld en de nabestaanden was het gewelddadige optreden van het leger onnodig. Al op de eerste dag van de kaping waren microfoons onder de trein geplaatst en werden gesprekken tussen de Molukse activisten afgeluisterd. ''De regering kon weten dat ze geen geweld zouden gebruiken'', aldus Zegveld. Dat bleek volgens haar ook toen de regering meermalen een ultimatum liet passeren. ''Ze gaven de Staat kennelijk geen aanleiding te vrezen dat de kapers op korte termijn geweld zouden inzetten.''

Executie

Bij de beëindiging van de kaping vielen acht doden, onder wie zes kapers. Een zoon van een betrokken politieagent stelde onlangs dat toenmalig minister van Justitie Dries van Agt bevel gaf tot executie van minstens twee treinkapers. Negen jonge Zuid-Molukkers hielden 51 treinreizigers twintig dagen in de trein in gijzeling.

De staat heeft drie weken om te antwoorden op de aansprakelijkstelling. De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, was woensdag niet in staat meteen te reageren.

Een woordvoerder van Opstelten liet weten dat de minister eerder naar aanleiding van Kamervragen al een archiefonderzoek heeft gelast. De Kamer krijgt de uitkomsten daarvan voor 1 december. Dan zal Opstelten reageren op de brief van Zegveld.

Bekijk videobeelden van de kaping destijds:
Bekijk videobeelden van de kaping destijds: