Mensen die meewerken aan voorbereidingen van grootschalige illegale wietteelt kunnen straks worden vervolgd. 

Een meerderheid in de Eerste Kamer schaarde zich dinsdag achter het wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), maar coalitiepartner PvdA steunt het niet.

"De effectiviteit van de wet is zo gering ten opzichte van de huidige wet dat er geen positief oordeel kan komen", zei Guusje ter Horst (PvdA). Ook D66, SP, GroenLinks en 50PLUS zijn tegen het plan.

Volgens Margreet de Boer (GroenLinks) wordt met het wetsvoorstel "verwijtbare naïviteit" strafbaar. Kan een vrachtwagenchauffeur die kunstmest aflevert bij een loods ook vervolgd worden als later blijkt dat er een hennepkwekerij is gevestigd, vroeg De Graaf zich af.

Het gaat om gevallen wanneer "elk weldenkend mens het handelen achterwege had gelaten", aldus de minister, dus om "verwijtbaar wegkijken". Onoplettendheid en onachtzaamheid vallen hier volgens Opstelten niet onder.

Een motie van de PvdA om een commissie in te stellen die het Nederlandse softdrugsbeleid tegen het licht moet houden, wees Opstelten van de hand. "Ik heb geen behoefte aan een commissie."

Eindhoven

In Eindhoven gaat burgemeester Rob van Gijzel op verzoek van de gemeenteraad een nieuw plan maken voor gecontroleerde wietteelt. De gemeenteraad meent dat diverse ontwikkelingen aantonen dat het huidige coffeeshopbeleid niet meer werkt.

De PvdA-burgemeester kreeg dinsdag opdracht om uit te zoeken welke lokale, nationale en internationale regels een experiment met wietteelt in de weg kunnen staan. Hij moet bovendien kijken wat de effecten zijn voor de gezondheid, criminaliteit en overlast.

Vorig jaar stuurde Eindhoven al een plan naar Den Haag om wietteelt als proef uit te besteden aan een bedrijf onder toezicht van de gemeente.