De vader van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft zich dinsdag in het AD kritisch uitgelaten over de zorg die zijn demente echtgenote krijgt in een Haagse zorginstelling.

Het personeel zou mevrouw Van Rijn en andere bewoners soms uren alleen laten. Vooral in het weekend zou er vooral in het weekend beperkt toezicht worden gehouden.

Volgens de 81-jarige Joop van Rijn is er nog geen incident geweest, maar hij wordt er "akelig van als hij bedenkt wat er allemaal mis zou kunnen gaan". "Mensen zouden bijvoorbeeld kunnen struikelen, dan kun je zomaar te laat zijn."

Zijn buurman Ben Oude Nijhuis, wiens vrouw ook in dezelfde zorginstelling zit, wijt de misstanden aan de bezuinigingen op de zorg. "Op sommige momenten moet één medewerker drie huiskamer met elk zes bewoners in de gaten houden."

Van Rijn vindt het pijnlijk om te zien dat zijn vrouw de juiste zorg ontbeert. "Soms is ze niet verschoond. Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels. Ik ga altijd opgewekt naar haar toe, maar kom er vaak met een zwaar gemoed weer vandaan."

Reactie staatssecretaris

Zijn zoon en staatssecretaris stelt in een reactie: "Mijn persoonlijke situatie is mijn inspiratiebron geweest om in de politiek te gaan. Dat is geen geheim, ik heb het een paar weken na mijn aantreden in de Tweede Kamer gezegd."

"Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld. Daarom is dat wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg", aldus Van Rijn. Maar het vergt tijd om de zorg voor mensen die intensieve en langdurige zorg nodig hebben, te verbeteren. ''Dat is niet met één vingerknip geregeld'', zei hij.

Het is ook niet alleen een kwestie van geld, het gaat ook om de opleiding van het personeel en de (kleinschaliger) organisatie van de zorg. Het kabinet hervormt de zorg, maar probeert daarbij de zware zorg in de instellingen te ontzien. Daarop wordt volgens Van Rijn amper bezuinigd.

De staatssecretaris vertelt dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw (BNN-VARA) over de wijze waarop zijn moeder wordt verpleegd.

De vader van Van Rijn zag eerder af van een optreden in het programma. ''Joop van Rijn wilde wel komen, maar om het diplomatiek te zeggen achtte hij het wijs om dat niet te doen'', aldus hoofdredacteur Herman Meijer. Op de website van Pauw stond enige tijd te lezen dat hij niet durfde te komen "uit angst voor represailles van de zorginstelling".