Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken hoorden pas maandagavond na een uitzending van RTL Nieuws over een nieuwe grootscheepse identiteitsfraude door Oost-Europeanen.

Teeven zei dat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

RTL onthulde maandag een intern politierapport waaruit blijkt dat het voor veel Oost-Europeanen heel makkelijk is hun naam te veranderen.

Ze kunnen dan met een nieuw paspoort weer naar Nederland gaan om hier aanspraak te maken op uitkeringen of toeslagen of hier een creditcard aan te vragen.

CDA'er Peter Oskam die de kwestie aankaartte sprak van een ernstige zaak en wilde weten waarom de Tweede Kamer niet eerder is ingelicht. Teeven zei dat hij pas sinds maandag van het rapport weet, maar dat de eerste signalen van mogelijke fraude eind vorig jaar al binnenkwamen.

Eerste onderzoek

Een eerste onderzoek leverde vijftigduizend gevallen op, maar er hoeft niet in alle gevallen sprake te zijn van fraude. Er kan ook sprake zijn van een legale naamswijziging, aldus Teeven. 

Teeven zei in de Kamer dat hij dat vooral wil aanpakken door meer bestanden te koppelen. De Oost-Europeanen hebben namelijk wel een eigen variant van ons burgerservicenummer, dat ze - anders dan hun naam - niet kunnen wijzigen.

Gezichtsfoto

Ook wil hij bekijken of het mogelijk is van Oost-Europeanen die naar Nederland komen, biometrische kenmerken (gezichtsfoto of vingerafdruk) op te nemen in de Nederlandse bestanden. Ook dat zou de risico's op fraude kunnen terugdringen. Teeven beloofde de Kamer voor het kerstreces voorstellen te sturen.

De oppositie in de Kamer was niet tevreden. D66-Kamerlid Gerard Schouw noemde de reactie van Teeven "van een ontluisterende naïviteit" en Oskam stelde dat het kabinet na de Bulgarenfraude toch beter had moeten weten. Sharon Gesthuizen (SP) waarschuwde Teeven dat hij niet meteen op steun uit de Kamer moet rekenen voor het aan elkaar koppelen van allerlei bestanden.