Premier Mark Rutte is er geen voorstander van dat Nederlanders een basisinkomen van de overheid krijgen.

Hij sprak zich maandagmiddag uit tijdens het Libelle Nieuwscafe in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

"Als ik de overheid niet bel moeten ze mij ook niet gaan bellen", stelde de premier. "Maar misschien is er in linkse kringen meer interesse."

Diverse opiniemakers pleiten voor een basisinkomen voor iedere volwassen Nederlander. Hiermee moet het belastingsysteem worden versimpeld en sociale werkzaamheden gestimuleerd. Bij een basisinkomen zouden allerlei uitkeringen en toeslagen en het minimumloon kunnen worden afgeschaft.

Taak

Rutte stelde geen taak voor de overheid te zien bij het verzorgen van inkomens. Volgens hem moet de overheid zorg dragen voor noodzakelijke collectieve voorzieningen. Burgers dragen daar aan bij via de belastingen. 

De premier wees er bovendien op dat de overheid maar beperkt in inkomens zal kunnen voorzien, waardoor het alsnog noodzakelijk zal zijn om naast vrijwilligerswerk of mantelzorg te werken.

Een pleidooi om dan de hogere inkomens zwaarder te belasten werd door de premier eveneens van tafel geveegd. "We hebben al een progressief belastingsysteem, waardoor rijken meer betalen", aldus Rutte. "Bovendien kom je, in vergelijking met andere Europese landen, al vrij snel in het hoogste belastingtarief. En ik vind dat je er best wat van over mag houden als je harder gaat werken of een bedrijf begint."