Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bagatelliseert 
de problemen met het personeel op haar departement en neemt de zorgen binnen de krijgsmacht niet serieus.

Dat zeggen oppositiepartijen CDA, SP en D66 maandag in een overleg in de Tweede Kamer.

Hennis praat maandag de Tweede Kamer bij over de stand van zaken op de onderdelen personeel en materiaal bij Defensie.

De oppositiepartijen constateren dat er een groot aantal problemen bij Defensie onvoldoende zijn aangepakt.

Zo vindt CDA-Kamerlid Raymond Knops dat de bewindsvrouw de voortmodderende cao-onderhandelingen, die nu al meer dan zeshonderd dagen duren, onvoldoende serieus neemt en wijst haar op de grote onvrede onder het defensiepersoneel.

Vertrouwen

Uit een peiling van de militaire vakbond AFMP bleek in september van dit jaar dat bijna 60 procent van de militairen geen vertrouwen heeft in de top van het ministerie. Bovendien vindt 86 procent dat Hennis er niet in is geslaagd het vertrouwen binnen haar organisatie terug te winnen.

Volgens de minister heeft haar departement "buitengewoon moeilijke tijden" gekend. Jarenlange bezuinigingen hebben hun tol geëist. "Het is onmiskenbaar waar dat deze moeilijke tijden hun impact heeft gehad op het personeel", aldus Hennis.

Nu er sprake is van een 'trendbreuk' bij Defensie, waardoor er meer geld naar het departement gaat, verwacht de zij dat dat vertrouwen herwonnen zal worden.

Hennis: "Dit is niet vandaag of morgen opgelost. Het kost tijd om dit vertrouwen te herstellen". Ze wijst erop dat de reorganisatie ten einde is, het personeel weer perspectief ziet en het vertrouwen in de top terugkeert.

Meer problemen

Daar denkt de oppositie anders over. Knops: "Het defensiepersoneel zit al zeshonderd dagen zonder cao en kijkt naar een AOW-gat. Hennis doet net alsof dit problemen uit het verleden zijn. Dit zijn problemen van vandaag."

D66 vindt dat Hennis niet constant maar naar reorganisaties en bezuinigingen kan blijven wijzen. "Defensie kampt met veel meer problemen dan alleen personeel", zegt Kamerlid Wassila Hachchi. Zij mist concrete plannen over hoe Hennis de ICT-problemen, de gezondheidsproblemen en problemen met de helikopters wil aanpakken.

SP'er Jasper van Dijk stelt dat de bewindsvrouw de problemen onder het tapijt schuift. "Hennis leeft op een andere planeet door te doen alsof er geen zorgen zijn onder het personeel. Het beleid rammelt aan alle kanten."

Materiaal

Maandagmiddag praat de Kamer verder over de stand van zaken op het gebied van materiaal bij Defensie.

Op dat gebied zijn er ook de nodige problemen, zoals met de NH90-helikopter en de vervanging en modernisering van de Chinook-helikopters. 

Dinsdag debatteert de Kamer opnieuw met minister Hennis. Dan over de gezondheidsklachten bij defensiemedewerkers als gevolg van het werken met de giftig verf chroom-6.