Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert moet paal en perk stellen aan het feit dat oud-militairen na uitdiensttreding bij Defensie naast hun uitkering onbeperkt kunnen bijklussen in de private sector.

Dat zegt D66-Kamerlid Wassila Hachchi tegen NU.nl.

Nu is het zo dat militairen op hun zestigste verplicht met pensioen moeten gaan. In de tussenliggende periode tot hun vijfenzestigste kunnen zij een uitkering van Defensie tegemoet zien.

"Deze militairen willen en kunnen vaak langer doorwerken, maar ze mogen niet", zegt de D66'er. Elk jaar verlaten tien generaals en veertig tot vijftig kolonels de organisatie.

Topmilitairen

Hachchi ziet dat met name de oud-topmilitairen zich met hun energie, kennis en kunde storten op het geven van lezingen en trainingen in het bedrijfsleven.

Oud-militairen zoals voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm en zijn voorganger Dick Berlijn (werkzaam bij onder andere Deloitte en Thales) mogen van Hachchi best bijverdienen, maar volgens de politica zijn het vaak de topmilitairen die gevraagd worden.

"En dat terwijl Defensie al jaren onder druk staat en het gewone defensiepersoneel na zeshonderd dagen onderhandelen nog steeds zonder cao zit. Dan kan het niet zo zijn dat oud-militairen onbeperkt mogen bijverdienen bovenop de uitkering die zij krijgen."

D66 wil daarom dat Hennis een plafond op commerciële bijverdiensten zet of de oud-militairen kort op hun uitkering.

Ervaring

Een andere oplossing zou zijn om het verplichte ontslag nog eens goed tegen het licht te houden. Hachchi: "Veel oud-topmilitairen zijn nog fit genoeg om door te gaan en de jarenlange ervaring die zij hebben kan Defensie alleen maar versterken."

Hennis zou deze groep topmilitairen niet moeten laten schnabbelen in het bedrijfsleven en lezingencircuit, maar Defensie moeten laten profiteren van hun kennis, kunde en ervaring, aldus D66.

Giftige chroomverf

Maandag praat de Tweede Kamer met minister Hennis over het defensiepersoneel en -materiaal. Beide onderdelen binnen het departement kampen met problemen.

Zo kampt Hennis met een tekort aan technisch en medisch personeel. Ook het vinden van piloten gaat het ministerie niet gemakkelijk af. Daarnaast bestaat er veel ontevredenheid onder het personeel.

Dan zijn er nog de gezondheidsproblemen van oud-defensiemedewerkers die klachten zouden hebben overgehouden aan het werken met giftige chroomverf en het wapenschoonmaakmiddel PX-10.

De SP heeft weinig vertrouwen in het onderzoek en riep zondag op tot een hoorzitting waarbij deskundigen kunnen worden gehouden.

"De onthullingen stapelen zich op, terwijl Hennis achter de feiten aanloopt", zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk zondag. "Haar aanpak roept tevens nieuwe vragen op."

Materiaal

Op materieelgebied zijn er ook de nodige problemen, zoals met de NH90-helikopter en de vervanging en modernisering van de Chinook-helikopters. Maar er zijn ook tekorten. Dat laatste speelde mede een rol bij het stoppen van de Patriotmissie in Turkije. Verder blijven investeringen achter.

De afgelopen jaren heeft Defensie veel materieel moeten afstoten wegens bezuinigingen. Ook is er een gebrek aan reserveonderdelen ontstaan. Het kabinet zegt niet meer te willen snijden in de begroting van Defensie en heeft de huidige bezuinigingen verzacht.