Bij de Nederlandse handelsmissie die komende week in India is, komt ook kinderarbeid aan de orde. Dat laat minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen zondag weten. 

Zij leidt de handelsmissie van meer dan dertig bedrijven, kennisinstituten en maatschappelijke organisaties en brengt woensdag een bezoek aan India.

"De producten die in Nederland in de winkel liggen, moeten duurzaam worden geproduceerd", zegt Ploumen zondag in een verklaring. "Kinderarbeid moet worden uitgebannen. India laat zien dit serieus te nemen en wij doen er alles aan om dit proces te ondersteunen en te versnellen."

India is sinds het aantreden van premier Narendra Modi in mei een vernieuwende weg ingeslagen, schrijft de minister. "Dit is een goed moment om steun uit te spreken voor de veranderingen en te kijken waar Nederland kan bijdragen." Ploumen treedt onder meer in overleg met de Indiase ministers van handel en vrouwen- en kinderzaken.

Expertise

De handelsmissie richt zich vooral op landbouw en gezondheid. "Een derde van het voedsel in India bederft nu nog op weg van de boer naar de consument.

Er zijn veel Nederlandse bedrijven die hier goed bij kunnen helpen", zegt Ploumen. Daarnaast kunnen bedrijven en kennisinstellingen in de gezondheidssector profiteren van handel en uitwisseling van expertise.

Ploumen heeft ook een ontmoeting met Nobelprijswinnaar en kinderrechtenvoorvechter Kailash Satyarthi.