Het doel van de basisbeurs voor studenten is bereikt. Het aantal studenten dat sinds de jaren 80 hoger onderwijs volgt is verviervoudigd. Het geld, dat nu voor de basisbeurs wordt gebruikt, moet in de toekomst in docenten worden gestoken.

Dat stelde minister Jet Bussemaker van Onderwijs tijdens het programma WNL op Zondag

Volgens Bussemaker bestaat er een tekort aan docenten, waardoor studenten vaak in overvolle collegezalen moeten plaatsnemen. De minister wil het basisbeursgeld daarom onder andere gebruiken om meer docenten te kunnen aanstellen.

Aankomende week zal de Tweede Kamer Bussemakers plannen voor een sociaal leenstelsel behandelen. Onder studenten is veel verzet tegen het plan. Ook zijn de meeste oppositiepartijen fel tegen. Maar dankzij de steun van D66 en GroenLinks heeft de bewindsvrouw voldoende steun om het door het parlement te loodsen.

Minder toegankelijk

Studenten moeten straks meer gaan lenen. Hier staat volgens Bussemaker een investering van 1 miljard euro tegenover in de kwaliteit van het onderwijs.

Partijen als ChristenUnie, CDA en SP vrezen dat door het afschaffen van de basisbeurs het hoger onderwijs minder toegankelijk wordt.

Het Haagse Malieveld wordt op vrijdag 14 november het toneel van een demonstratie van studenten tegen het leenstelsel. De landelijke manifestatie wordt georganiseerd door veertien studentenorganisaties.

Afstoten

In de uitzending van WNL op Zondag zei Bussemaker verder dat zij geen signalen krijgt dat scholen hun mavo- of vmbo-afdelingen "op grote schaal" afstoten om aantrekkelijk te blijven voor blanke leerlingen en vwo'ers.

Een aantal deskundigen meldde zaterdag in dagblad Trouw dat scholen deze afdelingen afstoten. ''Het is een trend die zich in stilte voltrekt'', zo stelde oud-rector Rola Hulsbergen van het Aloysius College in Den Haag in de krant. Allochtone leerlingen krijgen relatief vaker een vmbo-advies.

Bussemaker vindt het ''niet wenselijk'' als scholen hun mavo- of vmbo-afdelingen afstoten. Ze zal het ''goed in de gaten blijven houden''.