Een meerderheid van de Nederlandse stemgerechtigden gelooft niet dat de hoogte van de naheffing, die Nederland van Brussel heeft gekregen, echt als een verrassing is gekomen voor politiek Den Haag.

Dat blijkt uit de nieuwste peiling van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond.

70 procent van de ondervraagden denkt dat premier Mark Rutte eerder op de hoogte was van de hoogte van de naheffing, dan dat hij zelf heeft beweerd. 78 procent denkt dat minister Dijsselbloem van Financiën de omvang van de naheffing al eerder kende.

Uit de peiling van Peil.nl blijkt verder dat de ophef over de naheffing evenals de extra belasting die Nederlanders over 2014 moeten betalen, de VVD geen goed hebben gedaan.

De partij van Rutte zou, als er nu verkiezingen worden gehouden, 24 zetels krijgen. Dat is een verlies van twee zetels ten opzichte van de tussenstand van vorige week. De VVD heeft momenteel 41 zetels in de Tweede Kamer.

Winst

Een kleine winst is er deze week in de peiling voor de PVV en D66. Beide partijen krijgen er een zetel bij. Daarmee komen zij op 28, respectievelijk 21 zetels. Net als vorige week zou de PVV volgens de peiling de grootste partij worden als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Bij de andere partijen zijn geen verschuivingen zichtbaar ten opzichte van de tussenstand een week geleden. De PvdA van Diederik Samsom blijft steken op 12 zetels, een verlies van 26 ten opzichte van het aantal zetels dat de partij momenteel bezet.

Bijtelling

Peil.nl onderzocht verder hoe Nederlanders denken over het voorstel van staatssecretaris Eric Wiebes om de bijtellingsregeling voor leaseauto’s te veranderen. Een meerderheid van 44 procent staat hier negatief tegenover. 27 procent is positief over het voorstel.

Tot slot onderzocht Peil.nl hoe Nederlanders denken over het invoeren van een hogere belasting voor miljonairs zoals voorgesteld door de SP en FNV. 64 procent staat hier positief tegenover.

Vijf dingen die u moet weten over de Europese naheffing