Het CDA wil dat de ouderentoeslag voor gepensioneerden niet wordt afgeschaft.

Dat zei het Tweede Kamerlid Eddy van Hijum zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Het gaat om de ouderentoeslag in box 3 die het kabinet wil afschaffen. Volgens Van Hijum worden mensen met een laag of modaal inkomen met een bescheiden spaarpot de dupe van de maatregel die hij ''onbegrijpelijk' vindt.

Volgens hem gaan ouderen met spaargeld boven de vrijstellingsgrens van 21.000 euro hierdoor niet alleen meer belasting betalen over hun vermogen, maar verliezen ook hun recht op huurtoeslag. ''De kleine spaarder wordt gepakt.''

Het CDA zal staatssecretaris Eric Wiebes volgende week vragen het plan te schrappen. Het pleidooi van Van Hijum kreeg steun van financieel specialist Arnold Merkies van de SP. Maar Henk Nijboer van de PvdA liet weten niets te zien in het voorstel van de christendemocraten.

Miljonairstaks

De PvdA steunt het voorstel van de SP om de belasting op vermogens boven de miljoen euro te verhogen, zo zei Nijboer. Door de belasting voor miljonairs te verhogen, moet de belasting op de vermogens van kleinere spaarders omlaag.

"Het voorstel van de SP steunt de PvdA", aldus Nijboer. Coalitiepartij PvdA noemde het plan van de SP eind vorige maand nog ondoordacht. "De richting wordt volledig omarmd. Wij zijn voor een rechtvaardige vermogensbelasting."

De SP wil met het plan de kleinere spaarder tegemoet komen door de forfaitaire vermogensrendementsheffing aan te passen. Over elke euro vermogen boven de 21.000 euro moet momenteel belasting worden betaald. De SP wil deze heffingsvrije drempel verhogen tot 31.000 euro en het tarief voor miljonairs verhogen.