GroenLinks wil de allerrijksten meer gaan belasten. "Het is tijd voor een nieuwe nivelleringspolitiek", stelt Tweede Kamerlid Jesse Klaver in een zaterdag gepresenteerd pamflet.

Hij komt met zijn voorstellen aan de vooravond van de komst van de econoom Thomas Piketty naar de Tweede Kamer. Dat is een initiatief van Klaver. De Fransman schreef een boek over de toenemende ongelijkheid tussen arm en rijk.

Volgens Klaver zijn "de toenemende vermogens- en inkomensverschillen in het politieke debat in Nederland te lang buiten beeld gebleven". 

De rijkste 2 procent van ons land bezit daardoor nu 33 procent van het totale vermogen, stelt het Kamerlid. De aandacht is de laatste jaren teveel gegaan naar het verkleinen van de verschillen tussen de laagste en middeninkomens. "Miljonairs zagen hun vermogens snel groeien en iedereen liet ze de dans ontspringen."

Vijf voorstellen

Hij komt met vijf voorstellen om dat te corrigeren. Zo wil hij de aandelenbelasting verdubbelen naar 30 procent, een belastingtarief van 50 procent op inkomsten uit vermogen van boven de miljoen euro en erfenissen van meer dan een miljoen zwaarder belasten.

Verder moeten de verschillen in inkomens in bedrijven omlaag en moet de belastingontwijking door multinationals beter worden aangepakt.