Kabinet wil meer kansen deeltijdstudenten

Volwassenen, ook die met een baan, moeten blijven leren. 

De arbeidsmarkt vraagt dat nu eenmaal en daarom hebben de ministers Jet Bussemaker (Onderwijs) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) extra plannen ter waarde van 65 miljoen euro uitgewerkt om de leergierigheid nu echt te stimuleren. Dat gebeurt dan met een soort studiebonnen, waarmee bepaalde studerenden onderwijs kunnen 'kopen'.

Tegelijk moeten opleidingen voortaan beter rekening houden met deeltijdstudenten, zo bleek vrijdag na afloop van de ministerraad. Het komt namelijk dikwijls voor dat volwassenen naar colleges overdag moeten terwijl dat door andere verplichtingen (werk, gezin) niet uitkomt.

Tijdens die colleges wordt dan ook nog eens geen rekening gehouden met de kennis en ervaring die zij al hebben, in tegenstelling tot hun jongere medestudenten.

Inkopen

Deeltijdstudenten die actief zijn in zorg, welzijn en techniek, kunnen straks aanspraak maken op een bon ter waarde van 1250 euro waarmee ze hun onderwijs in deze sectoren deels kunnen 'inkopen'. Op deze terreinen zijn tekorten aan actueel geschoolde medewerkers. Het gaat hier om mensen die nog geen bachelor- of masterdiploma hebben.

Deze tegoedbonnen staan los van de vouchers van 2000 euro die er al komen voor de eerste groepen studenten die te maken krijgen met de nieuwe manier van studiefinanciering door te lenen. Deze bonnen zijn ook voor latere scholing.

Het wordt verder ook gemakkelijker om vaardigheden die een werknemer al heeft te erkennen, waardoor hij sneller door een opleiding komt. In het mbo wordt het mogelijk om deelcertificaten te halen.

Ouderen studeren nu ook wel, aldus Bussemaker, maar vaak alleen op hun eigen vakterrein. Volgens haar moet je je ook bijtijds verdiepen in andere vakken, omdat er steeds meer raakvlakken zijn. Iedereen moet in de toekomst op zijn qui vive zijn, want er verdwijnen banen en er komen heel andere bij. Jongeren studeren nu voor banen die er straks misschien niet meer zijn en ouderen moeten hun eigen werkterrein bijbenen én tijdig kunnen overstappen op iets anders.

Lees meer over:
Tip de redactie