PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is op de langere termijn optimistisch over het uitbannen van moslimextremisme, maar stelt ook dat de confrontaties op korte termijn kunnen toenemen.

Dat zegt hij in een interview met NU.nl, waarin hij onder meer terugblikt op de moord op Theo van Gogh, zondag precies tien jaar geleden. Marcouch was destijds woordvoerder namens de moslimgemeenschap in Nederland.

"De moord op Van Gogh was de eerste confrontatie. Mijn zorg is dat de confrontaties erger kunnen worden, omdat dit soort radicale bewegingen gedreven zijn door macht en intimidatie", aldus Marcouch. "Als extremisten merken dat ze succes hebben met het ontregelen van de samenleving zullen zij dat vaker etaleren."

Hij noemt daarbij onder andere het effect van een Syriëganger die Nederland in een videoboodschap in het Nederlands toesprak en de extremisten die in Nederland met ISIS-vlaggen zwaaien. "Het ontwrichtende karakter van de 'kleine' groep is groot en het is daarom gerechtvaardigd om dit keihard aan te pakken."

Marcouch is sinds kort woordvoerder integratie voor de PvdA. In die rol wil hij de emancipatie van de moslimgemeenschap verder vormgeven, zodat jongeren weerbaarder worden tegen radicalisering.

Hij ziet daarbij ook nadrukkelijk een rol voor de moslimgemeenschap zelf. "Help ons deze geloofskapers aan te pakken. Spreek je uit. Niet als loyaliteitsverklaring, maar om te voorkomen dat ze greep krijgen op onze wijken. Het is ontzettend effectief."

Het volledige interview: 'Heb je het gehoord? Theo van Gogh is vermoord.'